Arama


Chelsea_Eny - avatarı
Chelsea_Eny
Ziyaretçi
14 Mart 2011       Mesaj #4
Chelsea_Eny - avatarı
Ziyaretçi
aycicegi tarlasi


AYÇİÇEĞİ (GÜNEBAKAN)

Ayçiçeği dünyada ve Türkiye'de önemli yağ bitkilerindendir.
Türkiyede en çok Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir.
Ayçiçeğinin yaprakları iri ve kalp şeklinde olup, renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişir.
Bitkinin yaprakları, dalları ve sapı tüylüdür. Ayçiçeği saplarının içi özle doludur.
Çiçekler ana sap veya dalların ucunda teşekkül eden tablalarda meydana gelir.
Tablaların altında birbiri üzerine kiremit gibi dizilmiş ve sivri, sapsız mekik şeklinde yaprakları bulunur.

Ayçiçeği, bitkisel yağ sanayiinin hammaddesini veren bitkilerin başında gelmektedir.
Ayçiçeği yağı en kaliteli ve lezzetli yağlardandır. Bu yağ yemeklerde, salata, kızartma ve balık konservelerinde;
sanayide ise boya ve sabun yapımında kullanılır. Ayçiçeği küspesinde önemli nisbette (yüzde 20) protein ve
bir miktar yağ (yüzde 1-7) bulunduğu için çok besleyici bir hayvan yemidir. Bilhassa sığır ve süt inekleri için değerli
bir besindir.