Arama


xxmoonxx - avatarı
xxmoonxx
Ziyaretçi
18 Mart 2011       Mesaj #6
xxmoonxx - avatarı
Ziyaretçi
1.Dünya Savaşı sıarsında, Osmanlı Devleti, Almanya'nın yanında savaşa katıldı . İngiltere, Fransa ve İtalya Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçerek, müttefikleri olan Rusya ile bağlantı kurmak istiyorlardı . Aynı şekilde Rusya'nın da gözü boğozlardaydı . Buradan geçiş imkânı sağladığında Akdeniz'e açılabilecekti.

Daha önce Çanakkale Boğazı önüne gelmiş ve birkaç deneme yapmış olan İngiliz ve Fransa gemileri, 18 Mart 1915 günü Türk mevzilerini top ateşine tuttular . Bir gece önce Nusret mayın gemisinin boğazı mayınlanması ve Türk topçularının kahramanca karşı koyması ile kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldılar. Neye uğradıklarını şaşırdılar .Düşman gemilerinin bir kısmı battı,bir kısmıağır yaralar aldı .

Çanakkale Boğazı'nı denizden geçemeyeğini anlayan düşman, karadan çıkarma yapma kararı aldı. 100 gemi ve 75 bin askerle Gelibolu'ya çıkarma yapmaya başladılar . Bu askerlerin bir bölümü Avusturalya ve Yeni Zelanda 'dan getirilen paralı askerlerdi .''Aznak'' adı verilen bu savaşçı askerler, kimlerle çarpıştıklarını bile bilmiyorlardı . Çıkarma yapılırken Mustafa Kemal 19. Tümenin komutanı idi . Mustafa Kemal ve kahraman Türk askeri Conkbayır 'ında Arıburnu 'nda, Seddülbahir 'de düşmana ağır kayıplar verdiler .Anafartalar Grup Komutanlığına getirilen Mustafa Kemal, Anafartalar 'da düşmana karşı geçti (15 Ağustos 1915). Düşman dayanamayıp kaçmaya başladı. Mustafa Kemal, Anafartalar Kahramanı olarak tarihe geçti. Yer yer çarpışmalar sürdüyse de yorgn düşen düşmanlar 9 Ocak 1916'da tümüyle kaçıp gittiler.

Çanakkale savaşlarıyla toprakları paylaşılmak istenen bir ulusun gücü, kahramanlığı ve yurtseverliği tüm dünyaya gösterildi. Mustufa Kemal gibi bir önderin ortaya çıkması sağlandı . Çanakkale Zaferi daha sonraki yıllarda Anadalu'da başlayacak Kurtuluş Savaş'nın başlangıcı oldu. Çanakkale'de kazanılan zafer, Rusya'nın savaştan çekilmesine ve Çarlık Rusyası'nın savaştan çekilmesine neden olmuştur. İngiltere'de de hukûmet değişikliği yapılmıştır .

Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü olan 18 Mart günü Mustafa Kemal'i, komutanları ve şehitlerimizi anarız .

( Alıntı ; Belirli Gün ve Haftalar Kitabı )


'' Unutmayın onlar sizin geleceğinizi kurdular . Canlarını verdiler, savaştılar .Şuan ki rahatlığımız onların sayesindedir , yemek yediysek , su içtiysek ve ''Yaşadıysak'' bu onların emeğidir . Canlarını bağışladılar bizlere.Hani söyleriz ya şu çok büyük bir kahramandır , çok büyük kahramanlık yapmıştır . Dünya ' nın en büyük kahramanlığını '' Çanakkale'de Savaşan Şehitlerimiz ve Tüm Askerlerimiz'' yapmıştır . Bu güzel vatan için onlara çok teşekkürler . ''