Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Tam Tam


Tamtam, belki de insanların kullandığı çalgıların en eskisidir. En yaygın vurmalı çalgılardan biridir ve dünyadaki hemen bütün halkların kültürlerinde yeri vardır. Yazılı tarihten çok önce Eski Mısırlıların, Asurluların ve Uzakdoğuluların tamtamı kullandıkları bilinmektedir. Amerika Yerlileri dinsel törenlerinde dans ederken, tempo tutmak için tamtam çalarlardı. Afrika’nın Siyah halkı, hem dans ederken hem de şifreli vuruşlarla kabileden kabileye haber yollarken tamtamı kullanırdı. Afrika’da bu amaçla hâlâ tamtam kullanılmaktadır.

Dumanla Haberleşme


Dumanla haberleşme ilk olarak Amerikan yerlileri ve Çinliler tarafından kullanılmıştır. Amerikan yerlileri tarafından dumanla haberleşmede kullanılmak üzere hazırlanmış taş kâseler bulunmuştur. Ayrıca Çinliler de Çin Seddi’nin kulelerini dumanla haberleşme için kullanmışlardır. Dumanla haberleşmede dumanın görünebilirliğini maksimum kılan yerler seçmek önemlidir. Bu tarz bir haberleşme görsel haberleşme çeşitlerinden biridir. Ancak gönderilen bilgi oldukça sınırlıdır.

Resimle Haberleşme


İlk insanların mağara duvarlarına çizdikleri bizon resimleriyle başlayan büyüsel ritüeller; kişinin doğada karşı koyamadığı bir takım güçlerden korunmak, onları kendinden uzaklaştırmak adına başvurduğu çeşitli yöntemler halinde günümüze değin süregelmiştir. Duvar resimleri ise öncelikle ölüye dünyada yaşadığı hayatı anımsatmaktır. Daha sonraları ölen kimsenin biyografisi de yer almıştı bu duvarlarda. Kısa mesaj olarak cep telefonları ile karşı tarafa mesajın iletildiği bir çağ başlamıştır.

Posta Güvercinleri


İletişimin gelişimindeki en büyük etken muhakkak ateş ve yazıydı. Yazı giderek gelişti ve insanlar birbirlerine mektup yollamaya başladı. Ama ilk önceleri bu mektupları nasıl karşıdakine göndereceklerini bilmiyorlardı. Sonradan güvercinleri eğittiler. Bir noktadan bırakılan güvercinler aldıkları eğitim sayesinde karşıdaki kişiye varıyordu ve mesajı iletiyordu. Buna karşılılık olarak mesajı alan kişi başka bir mesaj ile gönderen kişiye dönüt veriyordu. Böylece iletişim gerçekleşmiş oluyordu.

Yazının icadı


MÖ 3500-3000 yılları arasında yazının icadı ile birlikte, siyasi, ekonomik ve toplumsal haberleşmede “mektuplaşma çağı” dediğimiz ve günümüze kadar devam eden, şimdilerde şekil değiştirerek kağıt yerine kısa mesaj olarak cep telefonları ile karşı tarafa mesajın iletildiği bir çağ başlamıştır. Matbaanın İcadı Bilindiği gibi matbaa Johann Gutenberg tarafından icat edilmiştir. Gutenberg tek tek metal harflerle yüksek baskı tekniğini geliştirmiş. Gutenberg’in bu buluşundan sonra matbaacılık yaygın ve hızlı gelişen bir sektör olmuştur. Matbaanın ilk kez kullanılması Uzakdoğu’da başlamıştır. Bilinen ilk baskı VIII. yy.da Japonya’da yapılmıştır. İmparatoriçe Shotoko Budizm’in kutsal metinlerini Sanskrit dilinde Çin alfabesiyle bastırmıştır.
Son düzenleyen Safi; 1 Temmuz 2019 15:27