Arama

Trafik nedir? - Tek Mesaj #6

sagobeytu - avatarı
sagobeytu
Ziyaretçi
20 Nisan 2011       Mesaj #6
sagobeytu - avatarı
Ziyaretçi
TRAFİK NEDİR
Yayaların, hayvanların, kara, deniz, hava vasıtalarının hareketi; gidiş geliş. Seyrüsefer. Bu kelime araçlı araçsız bütün taşıma işlerini de içine almaktadır. İnsanın bütün hayatında önemli yeri olan trafiğin 40-50 yıl önce günlük yaşantımıza bugünkü kadar tesir edeceği hayal bile edilemezdi. İlk insan ve ilk peygamber hazret-i Adem’den itibaren insanlar çeşitli medeniyetler kurup değişik ulaşım vasıtaları kullandılar. Bugüne kadar yapılan arkeolojik kazılarda kullanılan vasıtalardan at arabalarına ait bilgiler bulunabilmiştir. Bunlarla yapılan ulaştırmada,yolcu ve eşyaların emniyeti için bazı kurallara uyulması mecburiyeti kondu.
Bilinen en eski trafik kuralları Babilliler’e aittir. Bundan sonra Romalılar büyük ticari yollara hakimiyetleri sebebiyle değişik kaideler koydular. Avrupa’dan Çin’e kadar olan ticari yollar için tedbirler aldılar. Onlardan sonra çok kısa zamanda üç kıtaya hakim olan Müslümanlar geniş topraklar üzerinde emniyetli kervan yollarını işlettiler. Selçuklu ve Osmanlılar yolculuğun emniyetli yapılması için yol güzergahı üzerinde han ve kervansaraylar inşa ettiler. Yollarda yapılan taş ve kemer köprülerden bir kısmı günümüzde kullanılmaktadır.
Tarihin çeşitli dönemlerinde bazı ülkeler deniz ulaşımında öncülük yaparak kullanılan vasıtaları geliştirdiler. Mısır, Finike, Kartaca, Yunan, Roma Bizans, Osmanlı medeniyetlerinde deniz vasıtalarında önemli gelişmeler oldu. Küçük ve büyük denizlerde gemilerin belli yolları takipleri zamanla gemi trafiğinin artmasına sebep oldu. Buharlı gemilerin bulunması, limanlar arası taşımacılığın önem kazanması belli bölgelerde trafiği daha fazlalaştırdı. Bilhassa liman, boğaz ve kanallarda ulaşımın artması yeni trafik kurallarının uygulanmasını gerektirdi. Milletlerarası deniz yollarının mecburi olarak kullanılması ve yaygınlaşması milletlerarası deniz trafik kaidelerini ortaya çıkardı. Devletlerin bunlara uyma mecburiyeti genel kaide haline geldi. İmdat isteyen gemilere yardım, deniz fenerleri, kurtarma kuruluşları, kılavuzluk hizmetleri, ikmal, bakım, onarım, gemilerin izin ve muayeneleri, gümrük işlemleri, milletlerarası trafik kaidelerine uygun olarak yürütülmektedir.
Hava ulaşımı bilhassa İkinci Dünya Harbinden sonra önem kazandı. Büyük şehirler ve milletlerarası uçak seferlerinin her geçen gün fazlalaşması bazı bölgelerde hava trafiğinin artmasına sebep oldu. Hava meydanlarından yolcu ve yük nakli belli esaslar dahilinde yapılmaktadır. Ülkeler arası seferler çok artınca milletlerarası antlaşmalara ihtiyaç duyuldu. Böylece devletlerin ve özel şirketlerin hava sahalarından ve meydanlarından faydalanmaları esasa bağlandı. Bugün hava trafiği denetiminin gayesi uçak rotalarının çakışmasını önlemek ve uçaklar arasında güvenli bir mesafenin bulunmasını sağlamaktır. Uçuş sırasında uçaklar arası bulunması gereken açı derecesi, doğru ve dikey uzaklıkları Ülkelerarası Sivil Havacılık Kuruluşu (ICAO) tarafından belirlenir.
Türkiye’de karayollarında trafik 1983 tarihli Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu yasa can ve mal güvenliğini sağlayacak trafik düzenlemelerinin yapılmasını amaçlar. Araçların trafiğe çıkabilmesi için gerekli işlemler ve belgeler, hangi motorlu taşıtların kimler tarafından ve hangi koşullarda trafiğe çıkarılabileceğini belirleyen kurallar, trafiğin düzenlenmesinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkileri bu yasada ele alınmıştır.
Türkiye’de trafik sağdan seyreder. Sürücü belgesi olmayan kişilerin motorlu taşıtları kullanması yasaktır. Sürücüler trafik işaret ve levhalarına, trafik polisinin yaptığı tüm uyarılara uymak zorundadırlar. Uyuşturucu ve alkol kullanmış kişilerin trafiğe çıkması, belirlenmiş hız sınırının aşılması yasaktır. Bu yasa aynı zamanda,yayaların ve hayvan sürücülerinin uymaları gereken trafik kurallarını da düzenlemiştir.
Yayaların trafik kurallarına uymaları hem kendi güvenlikleri, hem de trafiğin düzenli akışının sağlanması açısından önemlidir. Yayalar karşıdan karşıya geçerken yaya geçitlerini kullanmalı, trafik polisinin işaretlerine ve trafik ışıklarına kesinlikle uymalıdır. Trafiğin çok yoğun olduğu bazı yollarda yayaların güvenli bir biçimde karşıya geçebilmeleri için alt ve üstgeçitler de yapılmıştır. Bazı kavşaklarda trafik ışıklarının yanı sıra trafik polisinin olduğu da görülür. Taşıtlar ve yayalar, trafik polisi ve ışıklarının birlikte olduğu böyle kavşaklarda önceliği trafik polislerinin komutlarına vermek zorundadır.
Otomobil, otobüs, kamyon gibi motorlu taşıtların dışında,yolları kullanan bir başka araçta bisikletlerdir. Bisiklet sürücüleri de, öteki sürücüler gibi trafik kurallarına uymak zorundadır. Bisiklete binerken, yan yana bisiklet sürmek, taşıtlara yaklaşmak, hareket halindeki taşıtlara yaklaşmak, bisiklet üzerinde akrobatik hareketler yapmak tehlikelidir. Bisiklet sürücüleri kavşaklara yavaş yavaş yaklaşmalı, yaya geçidinden yayalara yol vermeli ve trafik işaretlerine kesinlikle uymalıdır. Yayalara ayrılmış kaldırımlarda bisiklet sürmek yayaların güvenliği açısından tehlikeli ve yasaktır.
Trafik kazalarının meydana gelmesinde en önemli husus insana dayanmaktadır. İnsanların sebep oldukları hatalar kazaların ortaya çıkmasında % 97’lik payla ana kaynaktır. Yaya ve sürücülerin eğitimine önem verilmesi kaza nispetlerini azaltabilecektir. Kurallara uyma, içkili araba kullanmama, eğitime çocuk yaştan başlama, aşırı süratten kaçma, yasaklara uyma trafiğin aksamaması ve kazaların olmaması bakımından dikkat edilmesi gereken önemli hususlardır.
Trafik kazalarına azaltmak ve trafiğe düzgün bir akış sağlamak üzere her ülkenin ve milletlerarası trafik kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar yayaların ve sürücülerin uyması mecburidir.

---------- Mesaj tarihi 19:47 ---------- Önceki mesaj tarihi 19:43 ----------

rafik işaretleri Trafiği düzenleme amacı ile kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleridir. Trafik işaret Levhası Sabit veya taşınabilir bir mesnet üzerine yerleştirilmiş ve üzerindeki sembol, renk ve yazı ile özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan trafik tertibatıdır. Trafiğin karayolu üzerinde akabilmesi, alışılagelmiş yaşam faaliyetinin belli bir sistem, düzen, güvenlik içinde devam edebilmesi için ihtiyacın zorunlu kılması karşısında trafik işaretleri doğmuş, gün geçtikçe de gelişmektedir.

Trafik işaretleri, yolu kullananlara, yol ve çevresinin genel karakteristikleri hakkında yetkililerce gerekli görülen ikaz ve tavsiyelerin yazı ve semboller halinde mesajlarla aktarılmasını sağlar. Yolu kullananlar, trafik işaretlerine uyarak güzergâhlarını seçerler, yönlerini değiştirirler ve herhangi bir tehlikeye karşı önceden kendilerini hazırlarlar. Bu yönleri ile trafik işaretleri yolun bir parçası, en önemli işleme unsuru ve yolu kullananlar için hayati önemi haiz birer güvenlik elemanıdırlar.

Trafik Kurallar Trafik kuralları, yaya ve sürücülerin yolda giderken uymaları gereken kurallardır. Günümüzde, özellikle büyük kentlerde insan ve araç sayısı çok artmıştır. Yollar kalabalıktır. Yaya ve sürücülerin bir yere gidip gelirken birbirlerine zarar vermeden yol almaları, ancak bu kurallara uymalarına bağlıdır.

Trafik kurallarına uyulmadığı zaman neler olduğunu hepimiz biliriz. Bu tür haberleri her gün gazetelerden okumakta, televizyonlarımızda izlemekteyiz. Trafik kurallarına uymamak hem kendi hayatımızı hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmaktır. Bunu yapan kişiler kendilerinin ve başkalarının yaşama hakkına saygısızlık etmiş olurlar. Trafik kurallarına uymamak insanların ölmelerine, yaralanmalarına, Sakat kalmalarına ve maddi zarara uğramalarına neden olur. Trafik kurallarına uymayarak başkalarına zarar vermek, haksızlık yapmak, kul hakkına girmek demektir. Bu nedenle Toplumsal hayatın gereği olarak trafik kurallarına uymalıyız. Böylece kendimizi ve diğer insanları tehlikelerden korumuş oluruz. Kimsenin hakkını çiğnememiş oluruz.

Bunu yapabilmek için Yaya kaldırımlarında her zaman sağdan yürümeliyiz Trafik ışıklarına dikkat etmeli ve kırmızı ışıkta geçmemeliyiz Sürücü ve yolcu isek emniyet kemerini takmalıyız.

Ayrıca sürücülerin aşırı hız yapmamaya, uykusuz ve alkollü olarak araç kullanmamaya dikkat etmeleri gerekir cadde ve sokaklarda her zaman yaya kaldırımında yürümeliyiz. Karşı kaldırıma ancak yaya geçitlerinden geçmeliyiz Kaldırımdan inerken, karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa yine sola bakıp öyle geçmeliyiz Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun solundan yürümeliyiz Trafik polislerinin işaretlerine uymalıyız Trafik Polisinin olmadığı yerlerde trafik işaretlerine dikkat etmeliyiz.

Trafik lambası kırmızı yanarken kesin olarak karşıya geçmemeliyiz Karşıdan karşıya geçerken zikzaklar çizmemeliyiz Duran bir taşıtın hemen önünden ve arkasından geçmemeliyiz Taşıt araçlarından inerken taşıtın tam olarak durmasını beklemeliyiz Taşıt araçlarına binerken sıramızı beklemeliyiz Taşıt aracından iner inmez hemen karşıya geçmemeliyiz Taşıtlara hiçbir nedenle asılmamalıyız Yolda top oynamamalıyız Yolda gruplar oluşturup geçişe engel olmamalıyız

Tüm önlemlere rağmen yine de trafikte kural ihlalleri olmaktadır. insanoğlu kendince çeşitli mazeretler bularak bir anlık dikkatsizlik sonucu da olsa trafik kurallarını ihlal eder. işte tüm önlemlere rağmen meydana gelen trafik kazalarını ve kural ihlallerini asgariye indirebilmek için etkin denetim ve günün koşullarına göre caydırıcı cezai müeyyidelerin uygulanması da gerekmektedir. Ancak o zaman güvenli bir trafikten bahsedebiliriz

Unutmayalım ki, uygar insan toplumsal kurallara uyan insandır. Uygar insan, her bakımdan kendini geliştirir. Başkalarının haklarına saygı duyar. Kimseye zarar vermez. sabırlı olmasını bilir. Trafik kurallarına uymak da bir sabır ve uygarlık işidir.

Trafiğin ana unsurları olan alt Yapı, eğitim ve denetimin ayni anda uygulanması halinde trafik sorunu ve trafikte, kaybettiklerimizi en aza indirebiliriz. Alt yapıyı tamamlamadan, sürücü, yaya ve yolcu olarak trafiği kullanan insanlarımıza, trafik kurallarını ve trafikte birbirlerine Saygı göstermelerini öğretmeden sadece denetim ve dolayısı ile ceza yazarak trafik sorununu halledemeyiz. insanlarımıza trafik kurallarına uymanın ve hoşgörülü olmanın çağdaşlık gereği olduğunu öğretmeliyiz. Kısacası trafikte hata yapmamayı, başkasının yapmış olduğu hatayı ölümle cezalandırmamamız gerektiğini öğrenmeli ve öğretmeliyiz

Trafik Kazaları Trafik kazaları sadece ülkemizin sorunu değil, tüm dünyanın sorunudur aslında. Hiçbir ülke trafik sorununun tamamen ortadan kaldırabilmiş veya halledebilmiş durumda değildir. Ancak alınan önlemlerle bu sorun en aza indirilebilmiştir. Trafik sorununun az da olsa önüne geçebilmek için üç ana unsurun bir arada ve eş zamanlı olarak yürürlüğe girmesi gerekmektedir. Bunlar

Alt yapı Eğitim Denetim Trafikte meydana gelen kazaların azaltılabilmesi için trafik yoğunluğuna ve yolu kullanan unsurlara uygun alt Yapı yapılması gerekir.

Alt yapısı tam olarak yapılmış bir ülkede insanlara mevcut alt yapının nasıl kullanılacağının, trafik levha ve işaretlerinin ne anlama geldiğinin öğretilmesi, özellikle trafik işaretlerine kesinlikle uyulması, trafikte insanların birbirini sevmesi ve trafiği kullanan işaretlere diğer kişilere saygı gösterilmesi gerekmektedir ve bu ancak eğitimle mümkündür. ailede başlaması gereken bu eğitim ilk, orta, lise ve üniversitelerde devam ettirilmelidir. Bu eğitimlerde özellikle yaşamın her alanında olduğu gibi trafikte de bir çok kuralların olduğu, bu kuralların diğer alanlarda uygulanmaması halinde sadece kargaşa yaşanacağı, ancak trafikte kuralsızlığın ölüm getireceği vurgulanmalıdır.

Trafik kazalarında aşırı hız, alkol alımı, tehlikeli araç kullanmanın yanında uykusuzluk da önemli bir nedendir Trafikte kısa süreli ve geçici yararlar sağlayan uygulamalar yerine, kalıcı bir çözüm için kaza nedeni olan insanın trafik sorununun kendi kafasında çözüme kavuşturması gerekmektedir. Güvenli bir trafik ortamı eğitim, Denetim, ilkyardım, Ac il Müdahale, Kurtarma Faaliyetleri ve mühendislik Hizmetleri gibi fiziki tedbirlerin en üst seviyede alınmasının yanı sıra, Sivil toplum Örgütleri ve basın Yayın Kuruluşlarının bu konuya sağladıkları katkı ve yararlarla oluşturulabilir. trafikten, toplumsal duyarlılığın sağlanması için vatandaşlık bilincinin artırılması, sorumluluğun üstlenilmesi ve paylaşılması gerekmektedir.

Yeni proje Ülkemizde eksik olan insanların trafik kurallarını ve işaretlerini yeterince dikkate almamalarıdır. Bununla birlikte insanlarımızın araç ve sürücü ile çevre ve yol unsurlarının bir yolculuğu nasıl etkileyebileceği hakkındaki gereken basiret ve erdemden yoksun davranmalarıdır. Bu eksikliğin giderilmesi halinde bir çok trafik aksaklığının ve kazasının önleneceği açıktır. Bunun için yeni bir trafik işareti yapıp bunu her araç kullanıcısının aracına asmak gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde kuralların tekrar hatırlanması daha etkili olabilecektir Msn Happy