Arama


NeW_ADmİN - avatarı
NeW_ADmİN
Ziyaretçi
26 Nisan 2011       Mesaj #9
NeW_ADmİN - avatarı
Ziyaretçi
Kütleyi ölçen alet ::: Eşit Kollu Terazi :::
Kütle (madde miktarı) ölçmeye yarayan bir araçtır.
Düz bir çubuk orta yerinden bir destek üstüne oturtulur. Çubuğun uçlarına keseler asılır. Bir keseye tartılacak maddeyi diğer keseye ölçmede kullanacağınız ölçüt kütleleri koyarsınız böylece denge durumunda miktarını bilmediğiniz maddenin kütlesini ölçersiniz.
Ağırlığı ölçen alet ::: Dinamometre :::
Ağırlık yer çekimi ile değişen made miktarıdır.Yerçekimi ivmesi Ekvatorda 10N olsa da zaman zaman değişir.Örneğin kutuptaki ile ekvatordaki ivme aynı değidir.Ağırlığı ölçen alete ise dinamometre denir.Yayların esneklik potansiyel enerjisinden faydalanarak yapılmıştır.Dışı metal levha ile çevrilidir.Metal levhanın bir bölmesinde ağırlığı göstern bir gösterge vardır.Bu göstergeye bakarak cismin ağırlığı ölçülebilir.
Sıvıların hacmini ölçen alet ::: Beherglas :::
Sıvıların belli bir şekli yoktur. Sıvılar konuldukları kabın şeklini alırlar. Bunun için hacmini ölçmek istediğimiz sıvıyı beherglasın içine koyarak hacmini ölçebiliriz.
Su ve sıvı yağ gibi sıvılar birbirlerine karışmadıkları için dereceli silindirle ölçüm yaparken herhangi bir hacim kaybı olmaz. Ancak, su ve etil alkol gibi birbirleri içinde çözünen sıvılarda hacim ölçümü için dereceli silindir kullanmak doğru değildir.

Basınç ölçen alet ::: Barometre :::
Basınç deniz seviyesinden uzaklaşıp yakınlaştıkça veya sıcaklığa bağlı olarak değişebilir.Bu yüzden nerede ne kadar basınç olduğunu bilemeyiz.Bunun için de barometre yani ''basınçölçer''e ihtiyaç duyarız.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Şubat 2016 23:17