Arama

Saç Hastalıkları - Tek Mesaj #9

pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #9
pesimist - avatarı
Ziyaretçi

Saç Hastalıklar Saç Kıran

Ad:  sac-kiran.jpg
Gösterim: 3746
Boyut:  10.2 KB

Saç kıran tıp dilinde Alopesi diye tanımlanan saç kaybı anlamına gelir. Saç kıran meydana geldiğinde, saçların tepesinde yuvarlak boş alanlar oluşmaya başlar. Saç kıran bir saç sorunu olmaktan çok bir saç hastalığıdır.

Saç kıran hastalıklarında bilinmeyen bir sebeple bağışıklık sistemi kendi hücreleri yabancı bir hücre olarak algılamaya başlar ve bu hücrelere savaş açar. Akabinde kıl köklerinin çevresinde bulunan lenfosit isimli hücreler sitokin diye tanımlanan kimyasalları salgılarlar ve ardından bu durum saç dökülmesine sebep olur. Yenilen, içilen herhangi bir besinin saç kıran hastalığına etkisi yoktur. Ani yaşanan stres saç kıran hastalığını tetikler. Saç kıran hastalığı baş göstermeden hiçbir belirti göstermez. Genelde saç kıran meydana geldiğinde kuaförler, berberler tarafından fark edilir. Saç kıran olduğu bölgede saçın büyümesi aninde durur, saç teli kökünden ayrılır.

Saç kıran üç etapta gerçekleşir. Birinci etap saçlar bölgede aniden dökülür. İkinci etapta saçların döküldüğü alan git gide genişler ve açılır. Üçüncü etapta saçlar beyaz ya da gri renk almaya başlar ve bu uzun bir dönem devam eder. Akabinde bu grileşen saçların olduğu bazı bölgeler öbek öbek saç kıran olarak dökülür.

Saç kıran tedavisinde, saç kıran yaygın bir hal almış ise kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Lakin bazı kortizon içeren haplar ile PUVA isimli ışık tedavisi saç kıran hasatlığının tedavisinde kullanılmaktadır. Bunların yanında saç kıran hastalığı tedavisi için kullanılan bazı saç losyonları mevcuttur. Bu tip losyonlar saç kıran olan bölgeye sürüldüğünde, tekrar saç çıkarılması hedeflenir.

Saçkıran için bitkisel tedavi


Saç kıran olan bölgeye traş işlemi uygulanır. Haftada en az üç defa saçlar yıkanır. 1 litre suya bir avuç kepek konulur ve kaynatılır. Kaynayan kepekli su ocaktan alınır ve ılıyınca bu su ile saç kıran olan bölgeler pamukla ya silinir ya da sık sık yıkanır. Birkaç kuru soğanın suyunu sıkın ve yarım su bardağı kadar soğan suyu elde edin. Bu soğan suyunun içine bir yemek kaşığı zeytin yağ katın ve karıştırıp bu karışımı saç kıran olan bölgeye sürün. Saç kıran olan bölgeye bir diş sarımsağı boyuna ortadan ikiye kesip, sulu tarafını iyice sürün. Üzerine zeytinyağını pamukla sürerek 2 saat bekletin ve yıkayın.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 03:14