Arama


Gece Prensesi - avatarı
Gece Prensesi
Ziyaretçi
14 Mayıs 2011       Mesaj #5
Gece Prensesi - avatarı
Ziyaretçi
Sayı sistemii.. Sayılara ilk ne zaman ihtiyaç duyulmuştur?
Ad:  sayı.JPG
Gösterim: 3612
Boyut:  34.3 KB

Çok eski zamanlarda, herhangi bir kimse kaç baş hayvana sahip olduğunu şimdiki gibi sayılarla ifade edemezdi. Çünkü o zaman sayı sistemi yoktu. Sayı diye bir şey bilinmiyordu.Sözkonusu kimse, ne kadar hayvanı olduğunu anlatmak için bir kenara her hayvanın karşılığında bir taş koyardı.Hayvan sayısı arttıkça kenara koyulan taşların sayısı da artardı. Toplama işleminin Latince karşılığı olan "calcuhıskalkülüs" kelimesi de "taş"anlamına gelir.

Daha sonra,insan çentik (çizgi çekmek) hesabını öğrendi. Saymak istediği her şey için, o şeyden ne kadar varsa o kadar çizgi çiziyordu. Ancak bunun karşılığında herhangi bir rakam söyleyemiyordu. Yani sayı sistemi hala bilinmiyordu.

Bunun ardından kullanılan sistemin parmak hesabı olduğu sanılıyor.Nitekim sayı sisteminde 10un esas tutulması, insanın iki elinde 10 parmak bulunmasının tabii bir sonucudur.

Bazı kaynaklara göre,eski zamanlarda bütün dünyada tek ve ortaklaşa bir sayı sistemi, sayma düzeni kullanılmıyordu. Değişik bölge ve toplumlara göre sayı sistemi de farklıydı. Bazı çevrelerde 12,bazı yerlerde 60,20,hatta 2,5 ve 8 sayıları esas tutuluyordu.

Eski Romalılar tarafından yaklaşık olarak 2000 yıllarında bulunan sayı sistemi,hemen hemen 16.yüzyıla kadar bütün Avrupada yaygın ölçüde kullanıldı.Romen rakamı dediğimiz, eski saatlerde,kitapların bölüm başlarında kullanılan bu sayılar hala aynı sistemin devamıdır. Bu sistemde bildiğimiz (5) sayısı (V)ile,(10)sayısı (X) simgesiyle belirtilirdi.

Bugün kullandığımız sayı sistemi ise,binlerce yıl önce Hindistanda yaşayan Hindular tarafından icat edilmiş ve Arap tacirlerin aracılığıyla Avrupaya 900 yıllarında getirilmişti. Ondalık sistem denilen bu sistemde esas,daha yukarda değinmiş olduğumuz gibi 10 sayısıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 15 Mayıs 2018 00:24