Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
18 Mayıs 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Kalp Çarpıntısı
Kalp atışlarının bir kimse tarafından rahatsız edici bir biçimde duyulması. Hekimlikte kalbin hızlı bir biçimde atmasına taşikardi, düzensizlik göstermesine de aritmi adı verilir. Bir kalp hastalığı olmadan da duyulan çarpıntı, kansızlığı olan kimselerde, aşırı beden hareketleri yapan ve çok fazla enerji tüketen sağlıklı insanlarda da görülebilir. Dokuların oksijen gereksinmesini karşılamak için, organizma çevreye daha çok kan pompalamak zorunda kaldığından, kalp olağandan daha hızlı atar ve çarpıntı duyulur. Bazı içkiler (alkol, çay, kahve vb.) ve ilâçlar da (efedrin, amfetamin, adrenalin vb.) çarpıntıya neden olabilir.

Ekstrasistol

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.
Kalbin normal atışlarına, fazladan atış eklenmesine "Ekstrasistol" bir başka deyişle "fazladan atış" denir. Kalbin bir atışı, vaktinden önce olur.
Sonra, bir süre atış olmaz. Bu atışlar, tek tek veya arka arkaya meydana gelir. Kalp hastalıklarında görüldüğü gibi; fazla sigara, aşırı alkol tüketmek, heyecan ve hazmı güç yemeklerden sonra da görülebilir. Kalbin çalışması bir düzen ve ahenk içindedir. Öyle programlanmıştır ki istirahat halinde bir dakikada 50 ile 100 atım yapar. 50'nin altındaki atımlar bradikardi 100'ün üzerindeki atımlar da taşikardi olarak adlandırılır. Ekstra atımlar içermeseler de bradikardi ve taşikardi halleri de bir ritim bozukluğudur. Aktif spor yapanlarda görülen bradikardi, çok aşağı değerlerde olmamak kaydıyla masum kabul edilebilir. İstirahat halindeki taşikardiler ise kalp yetmezliğinin dışında kansızlık, gebelik, KOAH (müzmin tıkayıcı akciğer hastalığı), tiroit hormonlarının aşırı salgılandığı guatr durumlarında görülebilir. Ekstrasistoller ise normal atım sayısı içinde görülebilecekleri gibi taşikardik veya bradikardik konumlarda da ortaya çıkabilir.
Ad:  extrasistol.jpg
Gösterim: 6858
Boyut:  27.5 KB
Ekstrasistol nasıl teşhis edilir?
Kalbe ait ani ölümlerin en başta gelen nedenlerinden biri ekstrasistol'dür. Bu yüzden ekstrasistollerin masum ya da tehlikeli oluşlarını tespit etmek hayati bir önem taşımaktadır. "Ben onunla yaşamaya alıştım" diyerek kesinlikle hafife alınmamalıdır. İzlenmesi gereken doğru yol öncelikle kardiyoloji kontrolünden geçerek teşhis konmasını sağlamak, koruyucu ve tedavi edici bir strateji oluşturmaktır. Elle nabız kontrolünde düzensizlik saptanması en tipik bulgusudur. Tansiyon ölçümü sırasında nabız atımındaki düzensizlikleri işitmek de mümkündür. EKG (elektro kardiyografi) ile mevcut ekstrasistol net olarak tanımlanabilir. Gelişi güzel zamanlarda ortaya çıkan ya da sürekli olmayan ekstrasistolleri yakalayabilmek için 24 saat taşınabilir Holter EKG kullanılır.

Ekstrasistol sorunu olanlar nelere dikkat etmelidir?

* Sigara içmeyin.
* Alkol kullanmayın.
* Çay - kahve tiryakiliğiniz var ise buna son verin
* Ağır spor yapmayın.
* Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin, ağır yiyeceklerden kaçının.
* Doktorunuza danışmadan içeriğini bilmediğiniz ilaçları kullanmayın.
* Stresten uzak kalmak için yüreğinizdeki hoşgörü reçetesini uygulayın.

Ekstrasistol nasıl tedavi edilir?

Bunun için tam bir sistemik muayeneden geçmek gerekir.
Doktorunuz öncelikle ekstrasistolun masum (iyi huylu) ve riskli (kötü huylu) ayrımını yapar.
Riski arttıran uyarıcı etkenlerden uzaklaştırılır: Sigara, stres, alkol, çay, kahve ve kalbi tetikleyen ilaçlar. Risk oluşturan hallerde kabul edilmiş tıbbi kriterlerle sebebe yönelik tedavi stratejileri oluşturulur. Gerek duyulan ilaçlar ancak uzman doktor denetiminde ve kontrollü olarak kullanılır. İnatçı ve ilaçlara yanıt vermeyen durumlar elektro fizyolojik yöntemle ablasyon, deri altına yerleştirilen kalp pili, defibilatör ve nadiren ameliyat edilerek tedavi edilir.

Doç. Dr. Kani Gemici
Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Mayıs 2016 03:05