Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Haziran 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VERNİK

Kuruduğunda sert bir saydam film hâline gelen reçine çözeltisi.

Ahşap ve metal yüzeylere, görünümünü değiştirmeden daha iyi özellikler sağlamak için uygulanır. Başlıca iki çeşit vernik vardır. Alkollü vernikler, doğal ya da sentetik reçinelerin alkol gibi uçucu bir çözücüde çözünmesiyle elde edilirler. Isıya ve aşınmaya daha dirençli olan oleoreçineli verniklerse, terebentin ya da petrol yağı içinde çözünmüş reçineler ya da kuruyan yağlar karışımıdır. Lak ya da orijinal tahta verniği, vernik ağacının (başlıca Taxicodendron vernicifluum gibi, Uzak Doğu, Avustralya ve Antil Adaları'na özgü ağaç türleri) özsuyudur.


Cisimlerin yüzeylerine sürülerek onları atmosfer tesirlerinden koruyan ve parlak görünmelerini sağlayan herhangi bir çözücüde çözünmüş reçine. Vernik en çok ağaç işlerinde mobilyaların parlaklığını sağlamak, ağacın desenlerini daha iyi meydana çıkararak gösterişini arttırmak maksadıyla kullanılır. Verniklenmiş mobilyada oyma kısımlar ışık parlaması, gölge düşmesiyle daha göz alıcı bir durum alır.

Vernik işleri eski Mısırlılar, Çinliler, Hintliler ve Japonlar tarafından M.Ö. 600'lü senelerden beri kullanıldığı, bulunan bazı tarihi eserlerden anlaşılmaktadır. Verniğin Avrupa'da kullanılmaya başlaması 17. yüzyıla rastlar.

Vernikle yapılan işlerde iyi bir netice elde edebilmek için bazı özel şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Verniğin akışkan olması her tarafta yoğunluğu ve renginin aynı olması, sürüldüğü yerde düzgün bir satıh meydana getirmesi, çabuk kuruması, sürüldüğü zeminin desenlerini göstermesi ve atmosfer şartlarına dayanıklı olması lazımdır.

Verniklerin cinslerine göre içinde ihtiva ettiği reçine ve çözücüsü (solvent) farklıdır. Vernik ruhu olarak adlandırılan ve sürüldüğü yerde ince şeffaf bir tabaka meydana getiren vernikler; lak, çamsakızı, üre formaldehit, vinil reçineleri, akrilik asit reçineleri ve klorlandırılmış, kauçuk gibi film yapıcı maddelerin terebentin, toluen, nafta ve alkolde eritilmesiyle elde edilir. Bu tür vernikler kâğıtları, trafik yol işaretlerini, gemilerde böcek kovucu boyaları vs. kaplamak maksadıyla çok kullanılır. Vernikler reçine, yağ, boya maddesi ve eriticisiyle yapılırsa atmosfer şartlarına oldukça dayanıklı, titreşim, su ve kimyevî maddeler gibi ortam şartlarına elverişli, kullanma sahası geniş olan vernik türleri elde edilmiş olur. Mobilya vernikleri, yer döşeme vernikleri, elektrikli cihazlarda yalıtkan olarak kullanılan vernikler, matbaa vernikleri bu cinstendir.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & kaynak
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.