Arama

Mide Hastalıkları - Tek Mesaj #4

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
12 Eylül 2006       Mesaj #4
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Endoskopi
Üst Gastrointestinal sistem endoskopisi (gastroskopi), yemek borusu (Ösofagus), mide ve ince bağırsakların ilk kısmının (Onikiparmak bağırsağı) görerek muayene yöntemidir. İşlem yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağında ortaya çıkabilen rahatsızlıkların teşhis edilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Bu işlem ince, uzun ve kolayca eğilebilen, elastik tüp şeklindeki bir cihazın ağızdan yutturulması yöntemi ile gerçekleştirilir. Doktor bu yöntemle yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının iç kısmını görerek inceler ve muhtemel hastalıkları teşhis eder. İşlem sırasında gerekli görülürse, küçük doku örnekleri (biyopsi), daha detaylı laboratuar incelemesi amacı ile alınır. Gastroskopi işlemi ve biyopsi alınması ağrı oluşturmaz.
Ön hazırlık
Mideniz bu işlemin yapılabilmesi için boş olmalıdır. Bu amaçla işlem sabahından önceki gece, saat 24:00 den sonra bir şey yenilip, içilmemelidir. Eğer zorunlu olarak kullanılması gereken ilaçlar varsa sadece az miktardaki su ile bu ilaçlar alınabilir. Mide yakınması için verilen antiasit türündeki şurup ve ağızda çiğnenerek kullanılan ilaçlar işlem öncesinde alınmaz.

İşlem nasıl yapılır
Doktorunuz yada endoskopi hemşiresi işlem öncesinde size açıklama yapacak ve bu işlemle ilgili sorularınızı cevaplayacaktır. Daha evvel herhangi bir endoskopik muayene yöntemi uygulanmış ise, bu konuda doktorunuza bilgi veriniz. Herhangi bir ilaç yada maddeye karşı allerjik reaksiyonunuz daha evvel oldu ise bunları doktorunuza bildiriniz. İşlem öncesi size bir gömlek giydirilecek, gözlükleriniz, kontakt lensleriniz ve varsa çıkabilen takma dişlerinizin işlem öncesi çıkarılması istenecektir.

Endoskopi işleminin kolayca uygulanabilmesi için boğazınıza sprey şeklinde kısmi anestezi (uyuşturma) amacı ile bir ilaç uygulanacak ve bu sayede boğazınızda geçici bir uyuşukluk, hissizlik sağlanacaktır. Böylelikle öğürme refleksiniz geçici bir süre ortadan kaldırılarak işlemin rahat uygulanması sağlanacaktır. Gerekli olursa daha da rahatlamanız ve yarı uykulu bir hal almanız için damardan bir ilaç uygulanacaktır. Muayene masasında yan olarak rahatça yatarken doktor endoskop aletini ağzınızdan yutturarak yemek borunuzdan aşağıya indirecektir. Dişlerinizi korumak amacı ile ağzınıza bir dişlik konulacaktır. Alet yemek borusundan geçtiği için, nefes alıp vermenizi engellemeyecektir. İşlem sırasında Ağızdan yada burundan rahatça nefes alınabilecektir. İşlem herhangi bir ağrı oluşturmamaktadır. Bu işlem yaklaşık olarak 10 dakika sürmektedir.

İşlem sonrası
İşlem sonunda sağlık merkezinde bir süre kalmanız gerekebilir. Bu süre eğer işlem sırasında yarı uykulu bir hal almanız için damardan ilaç uygulanmışsa yaklaşık yarım saat kadar olup, uygulanan ilaçların etkisinin geçmesi için gereken süredir. İşlem sonunda boğazınız uyuşuk ve hafif ağrılı olabilir. İşlem sonrasında 1 saat kadar birşey yiyip, içmeyiniz. Bu süre sonunda boğazınızdaki uyuşukluk kaybolup, yutma refleksiniz normale dönecektir. Eğer işlem sırasında sakinleştirici iğne yapılmış ise eve dönüşte yanınızda refakat edecek bir yetişkin yakınınızın bulunması gerekmektedir. Bu durumda günün geri kalan kısmında otomobil kullanmanız, dikkat gerektiren bir işle meşgul olmanız, herhangi bir makine kullanmanız ve önemli kararlar almanız istenmemektedir. Zira kullanılan ilaçların etkisi ile reflekslerinizde ve muhakeme gücünüzde geçici bir süre azalma olmaktadır.