Arama

Mide Hastalıkları - Tek Mesaj #5

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
13 Eylül 2006       Mesaj #5
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Gastrit
Gastrit mide iltihabı anlamına gelmektedir. Midenin en iç bölümünde bulunan mide mukozasının iltihaplanması gastrite neden olur. Kısa süre için geçerli olan gastrit kendini sadece mide bulantısı, kusma ve ishalle gösterir. Uzun süre devam eden gastritler ise kansızlığa yol açabilir. Sağlıksız beslenme, sigara, alkol gastritin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Mideye zararı olabilecek ilaçlar, çeşitli virus ve bakterilerde etkin rol oynar. Bir takım gıdalara karşı hassasiyette söz konusu olabilir, bu nedenle alınan gıdalara dikkat edilmelidir.

Gastritin oluştuğu kişilerde üst karında sancı, normalin haricinde bir şişkinlik ve normal olmayan bazı duygular yaşanmaktadır. Yeme problemleri, mide bulantısı ve kusma, kusmukta ya da dışkıda kan görülmesi, sıvı kaybı yaşanmasıyla kendini gösterir.

Gastrit tanısı, endoskopi yapılarak, mideden bir parça alınarak ya da mide filmi ile konulur.

Mide asitini dengede tutmak için hastaya ilaçlı tedavi yapılmakta bazen asit oluşumunu önleyecek ilaçlar denenmektedir. Kişi yüksek oranda sıvı kaybediyorsa ve mide kanaması geçiriyorsa bu yönde uygulamalar yapılır. Bu zaman içerisinde yemeklere ara verilir. Daha sonra sıvı kaybının da giderilmesi amacıyla sulu yiyeceklere ağırlık verilir. Herhangi bir enfeksiyon halinde antibiyotikler kullanılır.

Mide kanaması kendini, dışkının oldukça koyu bir renk olmasıyla gösterdiği gibi, kusmukta da kan görülmesiyle de gösterebilir. İdrar yapamamak ve sürekli susamak sıvı azalımının göstergesidir. Dayanılması oldukça güç bir mide sancısı yaşanması onikiparmak ülserinin göstergesi olabilir. Bu gibi durumlar ciddi boyutlara varabileceği için derhal doktora gidilmelidir.