Arama

Unutkanlık Nedir? - Tek Mesaj #4

Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
13 Eylül 2006       Mesaj #4
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Unutkanlık mı, Alzheimer mı?

Yaşlılıktan kaynaklanan unutkanlık ile alzheimer hastalığının karıştırıldığı bildirildi.

11 Ocak — Ege Üniversitesi Nöropsikoloji ve Alzheimer Hastalıkları Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Emre Kumral, yaş ilerledikçe görülen unutkanlığın, “günlük yaşamı etkileyecek boyutlara varmadığını” belirtti
Yaşla birlikte ilerleyen ve basit gündelik işlerin bile yerine getirilmesinde sorunlar yaratan unutkanlığın ise “alzheimer” hastalığının habercisi olduğunu belirten Prof. Dr. Emre Kumral, şunları kaydetti: “Toplumumuzda (bunama) olarak da adlandırılan alzheimer, yaşlılıkta doğal kabul edilir. Oysa bu hastalık, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza sorunundan farklıdır. Alzheimer, tıpkı yüksek tansiyon, şeker hastalığı ya da ülser gibi ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Yaşam süresi uzadıkça, alzheimer da artıyor. Alzheimer, tüm dünyada 85 yaş üzerindekilerin yarısını etkilemektedir.”

ALZHEİMER ÖNLENEBİLİR Mİ?
“Alzheimer hastalığının kesin bir çözümü yok, ama geciktirilmesi mümkün” diyen Prof. Dr. Kumral, hastalıktan korunmak isteyenlere şu önerilerde bulundu: “Bellek ve aktivite bozukluğuna yol açan bu hastalıktan korunmak için, kişinin kendine iyi bakması gerekiyor. Bunlar da sigaradan kaçınması, kafa travmalarına maruz kalmaması, aşırı stresten uzak durması gibi önlemlerdir. Ayrıca, boş zamanları beyin jimnastiği yaptıran bulmaca, satranç gibi faaliyetlerde bulunarak geçirmek de, hastalıktan korunmanın diğer yolları.”