Arama

Sıtma - Tek Mesaj #2

TheGrudge - avatarı
TheGrudge
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #2
TheGrudge - avatarı
Ziyaretçi
SITMA (MALARYA)
Sıtma halen dünyanın 1 numaralı infeksiyon hastalığıdır ve tropik ve subtropik bölgelere seyahatte mutlaka gözönünde bulundurulmalıdır. Sıtmanın yaygın olduğu bölgelerdeki havaalanlarından transit geçiş dahi risk taşımaktadır.
Sıtma anofel cinsi sivrisineklerin dişisinin ısırmasıyla bulaşır. Dünyanın bir çok yöresinde yaygın olarak bulunur. Sivrisinekler dışında nadiren infekte şırıngalarla, kan transfüzyonu ile veya gebelik esnasında anneden bebeğe bulaşır.
Sıtmaya yol açan Plasmodium parazitinin 4 türü vardır. Bunlardan falciparum cinsi düzgün ve hızlı tedavi edilmezse ölüme yol açabilir.
Hastalık ateş ve nezleye benzer şikayetlerle başlar. En erken parazit alındıktan 7 gün sonra semptomlar başlayabileceği gibi, aylar sonra daha geç dönemde de hastalık belirtileri ortaya çıkabilir. Sıtmanın bazı türleri yıllar sonra tedaviye rağmen tekrarlayabilir. Bu nedenlerle ve bazı sıtma türlerinin tedavide kullanılan ilaçlara dirençli olması nedeniyle sıtmadan korunma esasdır.
Sıtmadan korunmak için öncelikle sivrisineklerden korunmak gerekmektedir. Ancak sivrisineklerden korunma önlemleri % 100 garantili olmadığından Chloroquine, Mefloquine, Doxycycline ve Proguanyl gibi ilaçlarla koruyucu tedavi risk bölgelerine seyahat edecek kişilere önerilir. Özellikle falciparum tipi sıtma dünyanın birçok bölgesinde Chloroquine'e dirençlidir. Bu nedenle gidilecek bölgeye göre alternatif ilaçlar kullanılması gerekli olmaktadır. Seyahat sağlığı merkezindeki hekimleriniz sizi riskli bölgeler, yaşınız, cinsiniz, özel durumunuz (gebelik vs.), varsa başka hastalık ve kullandığınız ilaçlar açısından değerlendirecek ve sizin için en uygun korunma yöntemini önerecektir.