Arama


bihter_hazal - avatarı
bihter_hazal
Ziyaretçi
9 Ağustos 2011       Mesaj #9
bihter_hazal - avatarı
Ziyaretçi
Brusella hastalığı, hayvanlarda brusella gurubu mikroorganizmaların yapmış olduğu bir hastalıktır. Brusella hastalığı zoonoz bir hastalıktır, yani hayvanlardan insanlara dolaylı yollarla da olsa bulaşabilir. Brusella hastalığı yaygın olarak sığır, koyun ve keçilerde görülmektedir. Brusella hastalığı domuz ve kanatlı hayvanlarda da tespit edilmiştir.

Bu brusella mikroorganizmaları değişik isimlerde sığır, koyun ve keçilerde yavru atmalara sebebiyet verirler. Bu mikroorganizmalardan;

Brusella Abortus : Sığırlarda yavru atmalara sebep olur.

Brusella Melitensis : Koyun ve keçilerde malta humması denilen hastalığı yaparak, gebe koyun ve keçilerin 2 ila 4 aylık arasında yavru atmalarına sebebiyet verir.

Hayvanlara Brusella Hastalığının Bulaşma Yolları : Hastalık yapıcı mikroorganizmalar daha çok hasta boğalar, koçlar ve tekelerden aşım esnasında bulaştığı gibi idrar, gaita, süt ve vajina akıntılarından da bulaşabilir.

Brusella Belirtileri : Brusella hastalığı bir yetiştirme hastalığıdır. Hiçbir araz göstermeyen hayvanlar gebeliğin ilerlemiş safhalarında yavru atarlar.

Brusella Hastalığı Teşhisi : Hayvanlarda brusella hastalığının teşhisinde biyolojik ve serolojik metotlar kullanılır.

Brusella Hastalığından Korunma : Günümüzde sığırlara ayrı brusella aşısı koyun ve keçilere ayrı brusella aşısı kullanılmaktadır. Genç dişi sığırlara S 19 aşısı tatbik edilerek, 7 – 8 aylık dişi koyun ve keçilere Rev 1 aşısı tatbik edilerek brusella hastalığından hayvanları koruma altına alabilirz.

Hayvanlarda Brusella Hastalığında Tedavi : Hayvanlarda brusella tedavisi yoktur. Brusella hastalığı, biyolojik ve serolojik yollarla tespit edilen hayvanlar imha edilir.

İnsanlarda brusella nedir? Brusella bulaşıcımıdır? İnsanlara brusella nasıl bulaşır? İnsanlarda brusella belirtileri nelerdir? İnsanlarda brusella tedavisi nasıldır?

Brusella Nedir : Brusella nedir? sorusuna hayvanlardan insanlara dolaylı yollardan bulaşan belli arazlar göstererek seyreden bir hastalıktır. Brusella hastalığı belirtilerinde de bahsedeceğiz gebe kadınlarda düşük yapmaya sebep olan bir hastalıktır.

Brusella Bulaşıcımıdır : Yukarıda da bahsettik brusella hastalığı zoonoz bir hastalıktır. İnsanların devamlı tükettiği hayvansal ürünlerden ( et ve süt ürünleri ) insanlara geçebilir. Dolayısıyla da burusella hastalığı bulaşıcıdır.

Brusella Nasıl Bulaşır? : Brusella hastalığı insanlara ekseriyetle hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinde bulaştığı bilinmektedir. Halk arasında peynir hastalığı diye isimlendirilir. Buradanda anlaşılacağı gibi hayvansal ürünlerin tüketiminde dikkat edilmelidir. Özellikle çiğ hayvansal ürün tüketilmemelidir.

İnsanlarda Brusella Belirtileri Nelerdir : Brusella belirtileri insanlarda dalgalı ateşle başlar. Eklemlerde romatizmaya benzeyen ağrılar görülür. Brusella hastalığı olan insanlar geceleri sebepsiz olarak terlerler, terleri ağır kokar. Nefes darlığı, kabızlık ve gebe kadınlarda düşükler görülebilir. Erkeklerde orşit görülür.

İnsanlarda Brusella Tedavisi : Brusella tedavisi insanlarda vardır. Brusella hastalığına yakalanan insan fazla zaman kaybı yapmadan hemen hastaneye başvurmalıdır. İlgili uzman doktorlar tarafından tedavi edilmelidir.

Brusella hastalığı zoonoz bir hastalık olmasından dolayı, insanların hayvansal ürünlerin tüketiminde dikkatli olmaları gerekmektedir.