Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Ağustos 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gerçeküstücülük (Sürrealizm)

André Breton ve arkadaşları tarafından 1920'lerde Fransa'da başlatılan sanat akımı; sürrealizm.

Düşünsel temelleri ve sanat anlayışı açısından Freud, Bergson, Husserl gibi düşünürlerle Rimbaud, Lautréamont gibi şairlere ve Dadacılara bağlanabilecek gerçeküstücülük, özellikle şiir ve resim alanlarında günümüzde de etkinliğini sürdüren bir akımdır.

André Breton'a göre gerçeküstücülük, sözle, yazıyla ya da başka bir biçimde, düşüncenin gerçek işleyişini ortaya koymak için kullanılan saf ruh otomatizmidir. Aklın hiçbir denetlemesi, hiçbir ahlâksal ve estetik tasa olmadan düşüncenin kendini ortaya koymasıdır.

Ayrıca gerçeküstücülük, düşüncenin çıkar gözetmez oyununa, düşün sınırsız gücüne ve bugüne kadar bir yana atılmış belli çağrışım biçimlerinin üstün bir güce sahip olduklarına inanmaktadır. Gerçeküstücülük, bütün öteki ruhsal mekanizmaları kökünden yıkmaya ve yaşamın bellibaşlı sorunlarının çözülmesinde onların yerini almaya yönelir.

Gerçeküstücülüğün resim sanatındaki başlıca temsilcileri Hans Arp, Max Ernst, Man Ray, Giorgio De Chirico, Joan Miro, André, Massou, Yves Tanguy, Salvador Dali, René Magritte ve Paul Delvaux'dur.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi