Arama

Ütopya Nedir? - Tek Mesaj #5

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Eylül 2011       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ÜTOPYA (Utopia)

İngiliz hümanist Sir Thomas More'un yapıtı (1515-1516). Hayalî ve ideal bir ülkeyi anlatır.

More, yapıtına "hiçbir yer" anlamına gelen Yunanca sözcükten (u+topos) yola çıkarak bu adı koymuştur. More, bu yapıtta, ideal toplum düzeninin gerçekleştiği bir yer hayal eder. Kitap, hayal ülkesiyle More'un kendi toplumu ve uygarlığı arasındaki çelişkileri sergiler. İlk olarak Lâtince yazılan kitap (1516), daha sonra İngilizceye çevrildi (1551). "Ütopya"da More, Amerigo Vespucci'nin gezilerine katılmış Raphael Hythlodeus'a rastlar.

Aralarında İngiltere'nin toplumsal aksaklıklarıyla ilgili bir konuşma başlar. Bu birinci bölümde o zamanki İngiltere ile öbür Avrupa devletlerinin kapkara bir tablosu çizilir. Konu özel mülkiyet ve kolektif mülkiyete geldiğinde, Hythlodeus 1760 yıllık geçmişi olan Ütopya Adası'nı anlatmaya başlar. Üzerinde 54 kent bulunan adada evler ve topraklar kamuya aittir. Hiç kimse günde 6 saatten fazla çalışmaz.

İş saatinin bu kısalığı, kadınlar da dahil herkesin çalışmasından ve toprak ağası, asker, din adamı, soylu, dilenci gibi ekonomiye yük olan kimselerin olmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca yalnız hayatî gerekliliği olan zanaatlarla uğraşılır; bu toplumda lükse yer yoktur. Para da bulunmayan Ütopya'da, yabancı mallar değiş tokuş yoluyla alınır.

Anlatısının sonunda Hythodeus, bu devletin üstünlüklerini, özel mülkiyetin olmamasına bağlar. Bu yapıttan sonra, hayalî ve idealist görüşler ve sistem önerileri, "ütopya" sözcüğüyle anlatılmıştır. Ütopya aynı zamanda, ideal bir devlet ya da toplum düzenini konu edinen tüm edebî yapıtlara verilen genel ad olmuştur. Önemli ütopyalar arasında, Campanella'nın "Güneş Ülkesi", F. Bacon'un "Yeni Atlantisi"i ve H. G. Wells'in "Çağdaş Bir Ütopya"sı sayılabilir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.