Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2011       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Örneğin, işleriniz bittikten sonra televizyon izlerken ışıkları kapatmak, ya da odadan çıkarken ışığı kapatmak önemli bir tasarruf sağlayacaktır.

1. Yeniden kullanılan alışveriş çantaları alın: Çöp üretiminizi azaltmanın en kolay yollarından biri alışverişlerde yeniden kullanılabilen keten çantalar almaktır. Satın almak zorunda değilsiniz, evden bu çantaları hazırlayıp markete öyle gidebilirsiniz. Böylece birkaç naylon poşet yerine tek bir çanta kullanabilirsiniz.

2. Çevre dostu temizleme ürünleri satın alın: Birçok temizleme ürünleri daha çevreci çeşitlerini üretiyor. Klorsuz ve biyolojik olarak parçalanabilen deterjanlar, geri dönüşümlü süngerler, çevre dostu temizleyiciler araştırın. Tek kullanımlık mop (tahta bezi) yerine eskisi gibi yıkanabilen ve yeniden kullanılabilen bezlere dönüş yapın. Hatta sirke ve suyla kendi temizlik ürünlerinizi yapabilirsiniz.

3. Güzellik rutininizi çevreci hale getirin: Saçınız, elleriniz ve vücudunuz için biyolojik olarak parçalanabilen ya da sertifikalı organik alternatifleri tercih edin.

4. Evinizde geri dönüştürülen kâğıt ürünlerini deneyin: Geri dönüştürülen kâğıt havlular, peçeteler, tabaklar, kâğıt mendil ve tuvalet kâğıdı gibi ürünler klorsuzdur.

5. İşyerinizdeki tasarruflar: Ofiste dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, her zaman prize takılı olmasına gerek yoktur. Böyle yaparsanız pilinizin işlevselliğini öldürürsünüz. Piliniz azaldığında ya da kırmızıçizgiye geldiğinde şarjını doldurabilirsiniz. Şarj cihazını kullanmadığınız zaman, fişi mutlaka prizden çekin. Masa üstü bilgisayarda çalışıyorsanız, öğle yemeğine gittiğinizde bilgisayarınızı uyku moduna alın ve monitörü kapatın. Bir bilgisayar çıktısı almak istediğinizde 2 kez düşünün. Çok önemli değilse, müsvedde bir kâğıda yazdırabilirsiniz. İşyerine tekrar kullanılabilen su şişesi getirin. Strafordan yapılan çay ve kahve fincanlarından uzak durun.

6. Her şeyi tek kullanımlık almayın: Hayatınızı kolaylaştıran ve iyileştiren tüm yeni ürünlerin çevrede hasara yol açtığını fark ettiniz mi? Örneğin hazır yemeklerin paketlerinin üretim aşamasında sadece daha fazla karbon salımı oluyor, ayrıca çevreye daha fazla atık bırakıyor.

7. Hakkıyla geri dönüşüm yaptığınızdan emin olun: Plastikleri, camları, alüminyum, kâğıtları hepsi ayrı ayrı kutulara atmaya özen gösterin. Böylece geri dönüşüm şirketlerinin işini kolaylaştırmış olursunuz.

8. Her gün ne kadar su kullandığınızın farkında olun: Suyu boşa harcamayı bırakın. Dişlerinizi fırçalarken ya da tıraş olurken suyu açık bırakmayın, yemeğinizi bitirdiğinizde tabaktaki kırıntıları suyla yıkamak yerine çöpe sıyırın.

9. Elektrik tüketiminize dikkat edin: Evinize florasanlı tasarruflu ampuller alın. Bilgisayarınızı kullanmadığınızda uyku moduna alın ve ekranını kapatın. Mutfakta büyük fırın yerine elektrikli küçük fırınınızı kullanın. Kullanmadığınızda telefon şarjlarını prizden çekin.

10. Çöpe atmadan önce tekrar kullanmanın yolunu bulun: Kullanmadığınız bir masanız varsa bunu çöpe atmak yerine ikinci el eşya satan bir dükkâna götürün, birisi bunu alıp kullanacaktır. Kullanmadığınız bir eteğinizi keserek çocuğunuza bir şort yapabilir ya da kullanmadığınız, eskimiş tepsilerinizi boyayıp süsleyerek süs eşyası haline getirebilirsiniz