Arama

Polen Alerjisi - Tek Mesaj #5

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
27 Ekim 2011       Mesaj #5
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Polen Alerjisi


Hastalık hafif formlarında belki önemli sayılmayabilir ama birçok hastanın sosyal yaşamını ve işini-gücünü yakından etkiler. Sürekli burun akıntısı kaşıntı ve burun tıkanıklığı ve hapşırmalar hiç de hoş olmasa gerek.

Alerjik nezle sinüzit orta kulak iltihabına da zemin hazırlar. Hatta çok sık orta kulak iltihabı olan çocukların alerjik nezle bakımından değerlendirilmeleri gerekir. Asıl önemli olan alerjik nezleli hastaların günün birinde astım belirtileri göstermeye başlamalarıdır. Bu duruma alerjik nezleli hastaların % 30’unda rastlanır. Bu bakımdan alerjik nezleli hastaların doğru teşhis edilmeleri ve bir an önce uygun tedavilerine başlanmaları gerekir.

Korunma için neler yapılabilir?
· Ağaçlık ve çiçeklik yerlerde gezmemeli veya koruyucu maske kullanılmalı.
· Sıcak ve rüzgarlı günlerde sabahın erkensaatlerinde dışarıya çıkılmamalı.
· Kapı ve pencereler sıkı sıkı kapatılmalı.
· Mümkünse filtleri hava temizleyici aletlerden yararlanılmalı.
· Açık havada efor ve egzersizdenkaçınmalı.
· Toz duman koku... gibi alerjik olmayan ama gene de burunu ırrite ederek nazle belirtilerini başlatabilen faktörlerden uzak kalınmalı.

Polen nezlesininin tedavisi: Tedavide korunma önlemleri çok önemlidir bunlara dikkatle uyulması gerekir.

Belirtileri giderici tedavi: Bu amaçla en çok antihistaminik ilaçlardan yararlanılır. Bu ilaçların hastalık belirtilerinin hemen başlangıcında alınmaları gerekir belirtiler ağırlaştığında etkileri de o kadar belirgin olmayabilir. Eskiden günde birkaç kez alınmaları gerekirken ve sersemlik halivirgulll uyku gibi yan etkileri nedeniyle herkes tarafından rahatlıkla alınamazken yeni çıkan antihistaminikler kan-beyin seddini geçmediğinden hem bu tür yan etkileri hiç yoktur ve hem de günde bir kezalınan ilaçla tüm gün süren etki elde etmek mümkün olabilmektedir. Bu ilaçlar burun akıntısı hapşırma ve kaşıntıyı etkili bir şekilde önlerlerken burun tıkanıklığı üzerinde pek yarar sağlamazlar.

Kromolin ve yeni çıkan nedokromil isimli ilaçlar buruna sprey şeklinde uzun süre uykulamakla burun zarındaki alerjiyi geçici bir süre ortadan kaldırabilirler. Günde dört kez uygulanmalarının gerekmesi sakıncalı taraflarıdır. Bunlar da burun tıkanıklığı üzerinde çek etkili değillerdir.

kaynak:

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.