Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Ekim 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tahıl
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi

Birçeneklilerin buğdaygiller familyasından, çeşitli büyüklük ve cinsten bir dizi bitkinin ortak adı; hububat.

İnsan ve hayvan beslenmesinde büyük önemi olan tahıllar dünyanın hemen her ülkesinde tarım bitkilerinin başta gelen bölümünü oluştururlar. Besin olarak kullanılan taneleri ya doğrudan doğruya ya da öğütülüp un hâline getirilerek tüketilir. Çok eskiden beri ekimi yapılan tahıl bitkileri aynı zamanda insanlığın neolitik devrinin esas unsurunu oluşturur.

Başlıcaları buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır, pirinç, darı vb.'dir. Bunlardan mısır ve pirinç genellikle oldukça sıcak bölgelerde yetiştiği hâlde, diğerleri daha serin iklimli yerlerde yetişir. Besin olarak kullanılmaları dışında kimi türlerinden (örneğin bira yapımında kullanılan arpa) sanayide de yararlanılır.

Tahıllar Türkiye tarımında önemli yer tutarlar. 1980'de tahıl ekimine ayrılan toplam alan 13.292.000 hektardır. Bu miktar toplam tarım alanının yaklaşık %47'sini oluşturur. 1980 yılındaki toplam tahıl üretimiyse 24.322.000 tondur. Bunun 16.500.000 tonunu buğday oluşturur. Buğdaydan sonra en çok üretilen arpa (5.300.000 ton) ve mısırdır (1.240.000 ton).

Dünyanın başlıca tahıl bölgeleriyse ABD, Ukrayna, Çin, Romanya, İspanya, Fransa, İtalya ve Kuzey Afrika ovalarıdır.

Tahıl, genellikle buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve onların tohumlarına verilen addır.

Dünyanın heryerinde yaygın olarak bulunan, yiyecek olarak tüketilen bitki ürünleridir. Günlük hayatta ekmek ve ürünlerinin yapımlarında un halinde kullanılırlar. Bununla beraber kullanım alanları geniş olan ürünledir. Bu Familyanın 400 civarında cins ve 4500 civarında tür içerdiği bilinmektedir. Tahılların dünyada 614 milyon hektar üzerinde işlendiği bilinmektedir. Tahılların ülkelere ve bölgelere göre dağılımına bakıldığında ise Avrupa, Kuzey Amerika ve Yakın Doğuda buğdayın yaygın olduğu gözlenirken, Uzak doğu ülkelerinde Pirinç olduğu görülmektedir.

Tahıl çeşitleri

Serin iklim tahılları
  • TRFYTRT
  • Arpa
  • Yulaf
  • Çavdar

Sıcak iklim tahılları
  • Mısır
  • Sorgum
  • Darı
  • Pirinç
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.