Arama


DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
9 Aralık 2011       Mesaj #8
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Osmanlı ordusunda kurulan teşkilat görev ve fonksiyonu...

Osmanlı ordu teşkilatıvirgulll Anadolu Selçuklularıvirgulll İlhanlılar ve Memlüklüler devletlerinin askeri teşkilat yapılarından belirli ölçülerde yararlanılarak kurulmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu Ordusu'nun Başkomutanlık görevini Hakanlar yapmışlardır.
Yaya ve atlılardan oluşturulan ordunun atsız kısmı "yaya”virgulll süvarileri ise "müsellem” şeklinde adlandırılmıştı. Kapıkulu Ocakları'nın kuruluşuna kadar savaşlarda fiili olarak hizmet gördüler.
Osmanlı Devletinin temeli atılırken süvari olan beylik kuvvetlerinin yerine vezir Alâaddin Paşa ile Kadı Cendereli Kara Halil'in tavsiyeleriyle Türk gençlerinden oluşan ayrı ayrı biner kişilik yaya ve müsellem isimleriyle muvazzaf iki sınıf piyade ve süvari kuvveti kuruldu.
Osmanlı ordusunda; alemkılıçvirgulll okvirgulll sapanvirgulll bozdoğanvirgulll topuz da denilen gürzvirgulll kamçıvirgulll döğenvirgulll baltavirgulll meçvirgulll şimşirvirgulll gaddaravirgulll yatağanvirgulll hançervirgulll kamavirgulll mızrakvirgulll ciritvirgulll kantariyevirgulll kastaniçevirgulll süngüvirgulll zıpkınvirgulll tırpanvirgulll çatalvirgulll halbartvirgulll mancınıkvirgulll müteharrik kulevirgulll şaykavirgulll zarbazenvirgulll miyane zarbazenvirgulll şahî zarbazenvirgulll şaklozvirgulll drankıvirgulll bedoluşkavirgulll martenvirgulll ejderhanvirgulll kolonbornavirgulll miyanevirgulll balyemez adlarındaki toplar şişhaneli karabinavirgulll çakmaklıvirgulll fitilli çeşitleriyle tüfekvirgulll tabancavirgulll zırhvirgulll karakalvirgulll miğfervirgulll dizçekvirgulll kolçakvirgulll kalkan da düşman silâhından muhafaza için kullanılırdı.
Kaynak: Dusler Forum, Forumlar http://www.duslerforum.org/showthread.php?t=134818

Konu başlıkları
1. Beylik-Devlet Döneminde Osmanlı Ordusu
2. Yükselme Döneminde Osmanlı Ordusu (1452-1579)
3. Duraklama Döneminde Osmanlı Ordusu (1566-1699)
4. Gerileme döneminde Osmanlı Ordusu (1699-1792)
5. Çöküş Döneminde Osmanlı Ordusu (1792-1918)
6. Askeri Ödenekler
7. Askeri Tayınlar
8. Osmanlı Ordusu'nda eğitim
9. Askeri Teşkilat
9.1. Kapıkulu Ocağı
9.2. Eyalet Askerleri
9.3. Akıncılar
10. Modern Osmanlı Askeri Birimleri
11. Donanma-yı Hümayun
12. Osmanlı Ordusu'nda kullanılan silahlar
13. Mehteran Takımı