Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Masal ile destan arasındaki benzerlikler nelerdir?


Destan milletlerin hayatında büyük yankılar uyandırmış (savaş göç istilâ gibi) tarihî olayların (yangın salgın hastalık sel deprem gibi) toplumsal ve doğal olayların çağdan çağa aktarılmış aktarılırken de hayal unsurlarıyla oluşmuş süslenmiş değiştirilmiş manzum söylenceleridir.
Masal Olağanüstü masallarda olağan varlıkların yanı sıra cin peri dev ejderha gibi olağanüstü varlıklara da yer verilir. Gerçekçi masalların başlıca kahramanları ise padişahlar vezirler prens ve prensesler zenginler hırsızlar ya da haydutlar gibi gerçek hayattaki kişilerdir. Güldürücü masallar okuyan ve dinleyeni eğlendirmeyi amaçlayan masallardır. Zincirleme masallarda sıkı bir mantık bağıyla birbirine bağlanan küçük ve önemsiz bir dizi olay art arda sıralanır.Olağanüstü öğe kahraman ve olaylara yer veren öykülerdir.
sonuç olarak ikisininde içinde hayal unsuru çıkmıştır.




masal ile destan arasındaki farklar
1. Masal konuları çeşitli olmasına rağmen destan konularında kahramanlığa fazla yer verilir. Umumiyetle milletlerin mazisindeki önemli olaylar ve büyük kahramanlar etrafında destanlar teşekkül eder.

2. Masal kahramanlarının hayali olmasına karşılık destan kahramanlarını biz tarih sayfalarında bulabiliriz. Oğuz Kağan gibi.

3. Destanlar daha hacimli olurlar. Pek çok olayın anlatıldığı destanların hacimleri de uygun olarak geniş bir yer kaplar.

4. Destanlar manzum olurlar masallardaki durum ise tamamıyla tersidir. Masallarda manzum kısımlar yok denecek kadar azdır.

5. Masalların benzerlerine başka milletlerde de rastlanıldığı halde destanlarda durum farklıdır. Destanlar millidir. Bir millete aittir.

Masal ile Destan Arasındaki Benzerlikler :
1. Her iki türde de olağanüstü kahramanlar ve olaylar vardır.
2. Her ikisi de anonimdir.
3. Asıl kahramanlar ön plandadır. Kahraman; gücü kuvveti temsil eder her zaman doğruyu yapar.
4. Her iki türde de benzer motifler vardır. Rüya aksakallı ihtiyar kırklar (3- 7 – 40) motifleri gibi benzer motifler vardır.

örnek olarak oğuz kağan destanını inceleyebilirsiniz


inceleyin

Halk Hikayesi ve Masal Arasındaki Farklar

-Masallar nesir halk hikayeleri manzumnesir karışıktır.
-Masal olağanüstü olaylar ve kişiler üstüne kurulurhalk hikayeleri olayları ve kişileri ise hayattanzamandan alınmıştır.
-Masallarda aşk ölümhasretyoksunluk ya da haksızlık temaları üzerinde fazla durulmaz.
-Masalda milli ve dini motifler buunmazhalk hikayelerinde ise milli ve dini motifler kiilerin sosyal durumlarını töre ve adetleri meşurdur.
-Masal kişileri her çağda ve her yerde yaşayabilirHalk hikayelerindeki kişiler ise sosyal durumları ve kimlikleri ile az çok bellidir.
-Çevre yönünden halk hikayeleri masallar gibi hayali mekanlarda değil az çok belli diyarlarda geçer.
-Halk hikayesinin geçtiği zaman azçok tahir edilebilir.
-Masalları köy ve kasabalarda masal anaları anlatırken halk hikayelerini ise hikayeci aşıklar anlatır.

Bu bilgiler doğru mu şimdiden tşkler lütfen yardımcı olunn lütfenn

veya bu mudur?

1. masalda hızlı ve kısa bir anlatım tekniği vardır. anlatılanın da kurmaca olduğu başından söylenir "bir varmış bir yokmuş" diye. halk hikayesinde ise bir gerçeklik iddiası vardır. var olan padişahla ya da dönemle ilişkilendirilir.
Kaynak: GençMekan 9. Sınıf EDEBiyat Dönem Ödevi : MasaL ve Destan - GençMekan
2. masalda olağanüstülükler vardır. gerçek hayat bir süstür. oysa halk hikayelerinde olağanüstülük bir süstür


Kaynak : 9. Sınıf EDEBiyat Dönem Ödevi : MasaL ve Destan - GençMekan