Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ocak 2012       Mesaj #46
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk sanat ile müzik
Atatürk, sanata değer veren ve sanatçıyı seven bir devlet adamıydı. Küçüklüğünden beri sanatı çok sevmiştir. Atatürk 1927 yılında da ‘nutuk’ adlı kitabı yazmıştır.
Atatürk şiir edebiyat resim gibi sanatlar dışında müziğe de çok ilgi duymuştur. Atatürk şarkı ve türküleri çok sevmiştir.
Bazı halk oyunlarına da katılmıştır.
Birçok operalara konserlere giderek müziğe olan ilgisi artmıştır. Atatürk müziğe büyük ilgi duyarak halka yaymıştır.
Atatürk ün bu görüşlerini Çankaya Köşkünde sanatçılara düşüncülerini fikirlerini söylemiştir. Atatürk, ; müziği, ulusların kültürel kimliğinin kazanılması, korunması, tanıtımı ve kuşaklara aktarılmasında en etkin unsurların başında görüyordu.
ATATÜRK, bir müzisyen olmasa da derin bir müzik kültürü ve anlayışına, zevkine sahipti. Müziği seviyordu. Şu sözleri bunu anlatmaktadır:
"Müzik, yaşamın bir parçası değil kendisidir. Yani 'Hayat Müziktir.' Müzik ile alakası olan tek varlık, insandır. Müziksiz bir hayat da zaten mevcut değildir." Atatürk müzik ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Bunlardan bazıları;
Balkan Oyunları Müzik Festivali’nin düzenlenmesi, Ankara Devlet Konservatuarı’nın kurulması ve öğretime başlaması, Türkiye’nin ilk büyük halk müziği arşivi olarak Ankara Devlet Konservatuarı’nda Türk Halk Ezgileri Arşivi’nin kurulması, Çok sesli müziğe temel olmak üzere müzik teorisi kitaplarının yayımlanmaya başlaması, Makam-ı Hilâfet Mızıkasının İstanbul’dan başkent Ankara’ya getirilerek ‘Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti’ adı altında yeni bir yapıya dönüştürülmesi, Tevhidi-i Tedrisat Kanununun (Öğretimi Birleştirme Yasasının) yürürlüğe girmesiyle genel müzik eğitiminin lâik bir temele oturtulması, gibi…