Arama


Sinoplu Emirhan - avatarı
Sinoplu Emirhan
Ziyaretçi
10 Ocak 2012       Mesaj #4
Sinoplu Emirhan - avatarı
Ziyaretçi
Süreyya Ayhan Kop


Yaşamı


İç Anadolu'nun Çankırı ili korgun ilçesinde doğmasına rağmen babasının amatör atlet olması ve ona destek olması ile lise yıllarında atletizme başladı. 1992'de şimdiki eşi Yücel Kop ile tanıştı. O günden bu yana Kop'un antrenörlüğünde çalışmaktadır.
Liseden sonra [Kahramanmaraş]] Spor Akademisi'ne başlayarak Kahramanmaraş'a gitti. Üniversitede okuduğu dönemde spora devam etmek ve antrenman yapmak konusunda zorluklar yaşadı. Bu dönemde Aksaray Belediyesi'nin destekleriyle çalışmalarını sürdürdü. Aksaray Belediye Spor Kulübü dışında MTA, Ankara ve Fenerbahçe kulüplerinde koştu.
2000 yılında Sidney'de düzenlenen Olimpiyatlarda yarı final koşarak Türkiye'de yaygın biçimde tanındı. 2001'de Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 1.500 metre finali koşarak kadın atletizminde bir ilki daha gerçekleştirdi.
11 Ağustos 2002 günü Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda, 1.500 metrede, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Romanyalı atlet Gabriela Szabo'nun önünde Avrupa rekoru kırarak şampiyon oldu. 2002 ve 2003 yılları boyunca bu mesafenin en iyi atleti olarak kabul edildi. 2002'de Avrupa'da yılın en başarılı kadın atleti seçildi.
Özellikle farklı bir stille yarışın hemen başında metrelerce fark atarak aynı tempoda yarışı bitirmesi ile birçok otoriteyi şaşırttı.
Ayhan, 2:00:64 derecesi ile 800 metre ve 3:55:33 ile 1.500 metre kadınlar Türkiye rekorunu elinde bulunduruyor.


Kaynak: Spor dalında başarılı olmuş Türk kadınlar kimlerdir?