Arama


ocean97 - avatarı
ocean97
Ziyaretçi
16 Ocak 2012       Mesaj #9
ocean97 - avatarı
Ziyaretçi
Çokgen:

Bir doğru üzerinde bulunmayan ve üç ya da daha çok doğru parçasının birleşiminden oluşan düzlemsel şekil. Çokgenler, kenar sayılarının sonuna “-gen” eki getirilerek adlandırılırlar. Örneğin, üç kenarlı çokgene üçgen, dört kenarlı çokgene dörtgen, beş kenarlı çokgene beşgen, altı kenarlı çokgene altıgen denir.
Doğru parçalarının birleştiği noktalara köşe, köşeleri birleştiren doğru parçalarına kenar denir. Kenarların köşeler dışında ortak noktaları yoktur. Bir çokgenin kenar sayısıyla köşe sayısı birbirine eşittir. Bu yüzden, bir çokgenin bir köşesi öteki köşelere doğru parçaları kullanılarak birleştirildiğinde kenar sayısının iki eksiği kadar üçgen elde edilir. O hâlde, kenar sayısı n olan bir çokgen, bir köşesinden çizilen köşegenlerle (n-2) tane üçgene ayrılır.
Çokgenin içinde kalan noktaların oluşturduğu kümeye iç bölge, dışında kalan noktaların oluşturduğu bölgeye de dış bölge denir. Çokgenin iç bölgesine çokgensel bölge de denir. Bir köşe ve bu köşedeki iki kenarının oluşturduğu açıya iç açı, iç açının komşu bütünlerine dış açı denir.