Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
22 Ocak 2012       Mesaj #10
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Buğdayın Türkiye'de Durumu


Dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilen, birçok çeşide sahip olan tek yıllık bir bitki olan buğday; gerek dünyada ve gerekse ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Ayrıca insanların beslenmesinde ilk sırada gelen gıda maddesidir. Buğdayın tüketimi gelişmiş ülkelerde daha az olmasına karşın; ülkemizde ve kişi başına gelir düzeyi düşük olan ülkelerde fazladır.

Buğday üretimi ülkemizde yaklaşık 2,9 milyon işletmede yapılmakta olup, 15 milyon civarında insan için geçim kaynağı olmaktadır. Tüketim açısından ise, ülkemizin tüm nüfusunu ilgilendirmektedir.


Ülkemizde buğday tarımı, büyük ölçüde kuru koşullarda yapıldığı için verim düşük
ve dolayısıyla buğday üreticisinin geliri de diğer ürün üreticilerine göre daha azdır. Ayrıca bazı bölgelerimizde buğday üretiminin alternatifi bulunmamaktadır.

Bugün ülkemizde ekili - dikili tarım alanlarının yaklaşık %50’sinde hububat, 1/3’ünde ise sadece buğday üretilmektedir. Son 20 yılda buğday ekim alanlarında fazla bir değişim görülmemekle birlikte, ekili alanlar 9–9,4 milyon hektar civarında değişim göstermiştir. Türkiye’deki yaklaşık 9,2 milyon hektar buğday ekiliş alanının yaklaşık 3,5 milyon hektarı İç Anadolu ve Geçit bölgesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde buğday üretimi yapılmaktadır. Türkiye buğday ekim alanlarının yaklaşık %15-16’sı makarnalık buğday üretiminde kullanılmaktadır. Buğday üretimimiz çoğunlukla kıraç arazide yapıldığından ortalama verim düşüktür.


***

Kaynaklar


Buğday, Alkan DEMİR

  • www.tarım.gov.tr(2007)
  • www.fas.usda.gov(2007)
  • www.usda.gov(2007)
  • Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü TARM (2007)
  • Zirai ve İktisadi Rapor, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ankara,2002
  • TÜİK, 2007
  • DPT, 2007
  • TMO, 2007
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Mart 2019 01:43
theMira