Arama


buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Şubat 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
talaş- su
tuz-su
demir tozu-su

Buharlaştırma


Herhangi bir karışımda bulunan katı maddeleri ayırmak istediğimiz takdirde, karışım buharlaştırılır. Buharlaştırma, en ekonomik olarak karışımı açık havaya terk etmekle yapılabilir. Genellikle göllerde ve denizlerde tuz elde edilmesi bu yöntemle yapılır.

Eğer karışım ısıtılmaktan etkilenmiyorsa, ısıtılarak içindeki sıvı buharlaştırılır. Fakat karışım ısıtılmakla bozuluyorsa, bu takdirde karışım yüzeyi kuru hava akımına bırakılır ya da karışım vakum ile buharlaştırılır.

Buharlaşma miktarı sıvının hava ile etkilenen yüzeyinin büyüklüğü ile orantılı olduğundan buharlaştırma kapları yassı ve geniş ağızlı olmalıdır. Birçok işletmelerde buharlaştırmayı kolaylaştırmak için sıvı kabı içerisine büyük bir kapalı tamburun kaidesini kısmen batırırlar. Tambur devamlı devreder ve içerisinden de ısıtılır. Bu şekilde sıvı çok geniş bir yüzeye yayılmış olduğundan kısa zamanda buharlaşarak silindir üzerinde kristalleşme başlar ve bu kristaller de bir bıçakla kazınarak tekrar kap içerisinde toplanır.

Buharlaştırma sıcaklığının da bir çok maddeler için düzenli olması istendiğinden, buharlaştırmada su banyoları, buhar, yağ banyoları, kum banyoları kullanılır.

Tuzlu su birbirinden buharlaştırma yöntemi ile ayrılabilir
Örnek:
Yıkanmış çamaşırlar ipe serilerek çamaşırlardaki suyun buharlaştırma özelliğinden yararlanarak kurutulmuş olur.

Üzüm ve kayısı gibi meyveler güneş ışığı altında uzun süre kalırsa meyvelerin içindeki su buharlaşarak meyvelerden ayrılır ve kuru üzüm kuru kayısı gibi kuruyemişler elde edilir.

BAKINIZ Buhar ve Buharlaşma
Son düzenleyen Safi; 5 Mart 2019 00:29
In science we trust.