Arama

Elektroskop Nedir? - Tek Mesaj #2

Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
8 Şubat 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Elektroskop Nedir?
Bir cismin elektrikle yüklü olup olmadığını,yüklü ise ne tür yüke sahip olduğunu anlamamıza yarayan araca elektroskop denir.Elektroskobun yapısı oldukça basittir.Elektroskobun en üstünde metal bir topuz,altında da metal yapraklar bulunur. Topuzla yapraklar arasında yük geçişini sağlayan iletken bir çubuk vardır. Yapraklarının açık da kapalı olmasına göre elektroskobun yüklü olup olmadığı anlaşılır. Elektroskop yapraklarının, havadaki yüklerden ve rüzgârdan etkilenmemesi için yapraklar bir cam kap içine konur. Yüksüz bir elektroskopta yapraklar kapalı durumdadır.
Yüklü bir elektroskobun topuzunda ve yapraklarında aynı cins yük bulunur. Aynı yükler birbirini iteceğinden dolayı yapraklar birbirini iter. Bu yüzden yüklü elektroskobun yaprakları açık olur. Elektroskopta yük çok ise yapraklar çok açık, yük az ise yapraklar az açıktır.


Elektroskop Nasıl Kullanılır?

Elektroskop kullanarak bir cismin sahip olduğu yükü öğrenebilmek için, önce elektroskop (+) ya da (–) yükle yüklenir. Cisim, elektroskoba yaklaştırıldığında, yapraklar açılıyorsa, cismin yükü elektroskopla aynıdır. Eğer yaprakların açıklığı azalıyorsa, cisimle elektroskop zıt yüklüdür.


Elektroskop Özellikleri

elektroskopun özellikleri - elektroskop ne işe yarar - elektroskop nasıl çalışır - bir cismin elektrik yükünü elektroskopla nasıl anlaşılır

Bir cismin elektrikle yüklü olup olmadığını elektrikle yüklü ise hangi tür elektrik yükü olduğunu anlamamıza yarayan araca elektroskop denir.

24nibzp

Elektroskoptaki lastik tıpa yalıtkan madde görevi görür.Cam fanus ise düzeneği dış etkilerden korur.

Elektroskop nötr durumda iken metal yapraklar kapalı konumda durur.Eğer elektroskop yüklü ise yapraklar yükün büyüklüğü oranında açılır.Elektroskoba bir cisim dokundurulduğunda yapraklar hareket etmiyorsa cismin yüksüz olduğunu anlarız.

Yüksüz bir elektroskoba yüklü bir cisim yaklaştırıldığında topuz ve yapraklar zıt yükle yüklenir ve yapraklar açılır.

2coha34

Bir cismin elektrik yükünü elektroskopla nasıl anlarız?
Daha önceden yüklü olduğunu ve yükünün hangi cins olduğunu bildiğimiz bir cismi elektroskoba dokundururuz.Daha sonra yükünü öğrenmek istediğimiz cismi elektroskoba yaklaştırırız.Elektroskobun yaprakları daha çok açılıyorsa cismin yükü elektroskopla aynıdır. Yapraklar kapanıyorsa cismin yükü elektroskopla zıttır.

elektroskopun özellikleri - elektroskop nasıl çalışır
Bir cismin yüklü olup olmadığını yüklü ise yükünün işaretini anlamaya yarayan alete elektroskop denir. Elektroskobun basitçe yapısı şekildeki gibidir. Metal bir topuz metal bir tel
Elektroskop yüksüz iken yapraklar kapalı ve yapraklar arasındaki açı sıfır derecedir.
Elektroskop yüklendiğinde her iki yaprakta aynı cins ve eşit yükle yüklenir ve birbirlerini iterek yapraklar açılır. Yapraklar arasındaki açı yük miktarı ile orantılıdır. Yük miktarı artarsa yük miktarı azalırsa yapraklar arasındaki açı da azalır.
Buna göre elektroskobun yüklü olup olmadığını yaprakların açık olup olmadığından anlayabiliriz.
Nötr bir elektroskoba bir cisim dokundurulduğunda yapraklar açılıyorsa dokundurulan cisim mutlaka yüklü demektir. Dokunmayla elektriklenme sonucu elektroskopta yüklenir ve yaprakları açılır. Fakat bu durumda yükün işareti anlaşılamaz.
Yükün işaretini anlayabilmek için yükünün işareti bilinen bir elektroskoba yüklü cismi yaklaştırmamız gerekir. Şekildeki (–) yüklü elektroskoba K cismi yaklaştırıldığında yapraklar biraz açılıyor.

Son düzenleyen Safi; 16 Mart 2016 09:56
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder