Arama


keten_kedi_ - avatarı
keten_kedi_
Ziyaretçi
13 Şubat 2012       Mesaj #4
keten_kedi_ - avatarı
Ziyaretçi
Câminin Bölümleri:
Camilerde genellikle şu bölümler bulunur:

2u9s7cp

Mihrab: Câmilerde kıble yönünde bulunan ve imamın namaz kıldırırken durduğu girintili bölümdür.

2nbghoo

Minber: Câmilerde imamın cuma ve bayram hutbelerini okuduğu yüksekçe merdivenli yerdir.



Kürsü: Câmelirde vaaz verilen yüksekçe oturma yeridir.

2h7e3px

Minare: Câmilerin bitişiğinde ezan okumak için yapılan kule şeklinde yüksek yapıya denir.

x41atg

Şerefe: Minarelerde çepeçevre ve çıkıntılı olarak yapılan ezan okuma yeridir. Buraya minarenin içindeki basamaklarla çıkılır. Minarelerde genellikle bir şerefe bulunur. Birden fazla şerefeli minareler de vardır.
Alem: Minarenin tepesine yerleştirilen hilâl (ay) şeklindeki tepeliğe denir.

10mrnv9

Mahfil Cami içindeki sütunluvirgulll yüksekçe mekandır. Müezzin mahfili yahut hünkar mahfili şeklindedir. Etrafı tahta veya taş parmaklıkla çevrilidir. Müezzin mahfilinde müezzinler ezanvirgulll kaametvirgulll tespihat sesleri verirler; bazen imamın tekbirlerini tekrarlarlar. Bunların yüksekliği 3 metreye kadar çıkarvirgulll mermer veya ahşap ayaklarla desteklenir. Bazıları basamaklıdırvirgulll bazıları dayama merdivenlidir. Tavanları süsleme sanatıyla döşelidir. Genellikle sahının sağ-orta kısmında (Sultanahmet Camii) yer alır.

2d14rhx

Şadırvan
Genellikle cami avlularında ortada bulunanvirgulll çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan üzeri kubbeli abdest yeri.
Şadırvanın ortasındaki havuzuvirgulll estetik bir kubbe örtüsü kaplar ve sütunlarla çevrilidir. Altıgen veya sekizgen yapıyı çevreleyen saçakların altında musluklar ve oturaklar taş veya ahşaptır. Büyük camilerde şadırvanın yanında bir büyük servi bulunur. Şadırvan da Osmanlı cami mimarisinin temel öğelerindendir ve oymacılıkvirgulll hatvirgulll mermer işçiliği gibi sanatlarla bütünleşmiştir.


Msn HappyMsn Happy
Son düzenleyen Safi; 5 Şubat 2016 01:16