Arama

Hicri Takvim Nedir? - Tek Mesaj #4

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hicri takvim

Ad:  hicri1.JPG
Gösterim: 4619
Boyut:  33.5 KB
Hz. Peygamber'in Mekke'den Medine'ye Hicret tarihini başlangıç olarak kabul eden Kamerî takvime Hicrî takvim denir.

Miladî takvim Dünya'nın Güneş çevresinde bir de­fa dolamını esas alır, bu süre 365 gün 6 saattir ki, buna Şemsi yıl denilmek­tedir. Hicrî takvim ise Ay'ın Dünya çevresinde 12 defa dolanımını esas alır. Ay, Dünya çevresindeki bir do­lamını 29.5 günde tamamladığına gö­re bu müddet 29.5 x 12 = 354 gün eder ve buna da Kamerî yıl denir.

Kameri yılı esas alan Kameri takvime Hz.Peygamber'in Hicret yılını (Miladî 622) başlangıç kabul ettiğinden Hicrî Ka­merî takvim demek daha doğru olur. Bir Kamerî yıl bir Şemsi yıldan 10.5-11 gün kısadır. Bu sebeple de Kamerî yıl içindeki bazı tarihî hadi­seler Şemsi yılın değişik tarihlerine rastlar ve devir 36 yılda bir tekrarla­nır. Meselâ, birinci günü 7 Eylül 1982 gününe rastlayan Kurban Bayramı 36 yıl sonra tekrar aym güne rastlayacak­tır.

Belirli gün ve aylarda yapılan iba­detler için Kamerî takvimin esas alın­masında birtakım ilâhî hikmetler mevcuttur. Allah Teala Kur'ân'ı Kerim'de: "Hakikatte Allah katında ay­ sayısı —ta gökleri ve yeri yarat­tığı günden beri— 12 aydır. (K.9/36) buyurmaktadır. Ayette geçen şehir kelimesiyle Ay'ın Dünya çevresinde bir defa dolanımı demek olan 29.5 günlük süre ifade edilmektedir. Hz. Peygamber de Arafat dağındaki hut­besinde takvimin, Ay'ın gökteki hareketine göre tespit edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Hicrî-kamerî takvimde ayın ilk ve son gün­leri hilalin zuhuruna göre tespit edil­mektedir. Yani bir kamerî ayın süre­si hilalin iki görünümü arasındaki müddettir. Ay'ın Dünya'nın çevresin­deki dolanımı sebebiyle ilk hilalin gö­rünmesi her İslâm ülkesinin coğrafi mevkii itibariyle bazı yıllar bir, bazı yıllar da iki gün farklı tarihlere rast­layabilir. Hicrî tarihin takvim başlan­gıcı olarak kabulü Halife Hz. Ömer zamanında olmuştur.

İslam Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 14 Temmuz 2016 19:56