Arama


SU ARITMA - avatarı
SU ARITMA
Ziyaretçi
23 Şubat 2012       Mesaj #9
SU ARITMA - avatarı
Ziyaretçi
Su H2O yani Hidrojen Atomu ile 1 oksijen atomundan meydan gelmiştir.Vücudumuzun hemen hemen 2/3 sini su oluşturmaktadır. Solunum, terleme, idrar ve dışkı ile sürekli olarak su yitirdiğimizden azar azar bunun karşılanması gerekerir.

İnsan uzun zaman aç kalabilir, fakat 2-3 günden çok susuz kalamaz.Onun için en önemli besin maddemiz sudur. Vücudumuza günde 2.5 lt su girmesi gerekir. Şeker hastalığı olanlar normal insanlardan daha çok su içerler. Öte yandan insan günlük su gereksinimi yanlız içme suyundan ibaret değildir. Temizlik, yemek pişirmek ve benzeri işler için kullanılan su içilenden daha fazladır.

Suyun anorganik maddelerinden herşeyden önce topraktan karışmış çözülmüş kalsiyum, magnezyum tuzlarının meydana getirdiği sertlik nedeniyle önemli problemler oluşmaktadır.Bu minerallerin olmadığı sular tatlı, yumuşak sulardır. Sertlik birimi olarak ülkemizde daha çok Fransız sertlik birimi kullanılmaktadır.

1 Frs0 =10 mg/lt çözülmüş CaCO3 eşdeğerdir. Buna bağlı olarak sertlik derecesi artan sular acı, azalanlar tatlıdır.

Sertlik Bütünü | Suyun Cinsi
0-7.5 | Yumuşak
7.5-15 | Orta, Sert
15-30 | Sert
30-Yukarısı | Çok Sert

İçilecek iyi suların sertlik bütünü 10 Frs0 den yukarı olmamalıdır. Sertlik derecesi 60 Frs0 den yukarı sular olağan üstü çok sert sulardır.Hiçbir yerde kullanılamaz.Yumuşak suların kemik hastalıklarına sebep olduğu da doğru değildir.Bir insanın günlük kalsiyum gereksinimi ortalama 1 gram olarak bulunmuştur.Bu miktarı sulardan karşılamak mümkün değildir.Diğer besinlerden almak gerekir.

Ayrıca tahıl ve baklagillerin pişirilmesini kolaylaştırdığından tatlı su tercih sebebidir. Sert sular kahve ve çay yapımında da evlerişli değildir.

Çamaşırlarda tatlı yumuşak su şarttır.Sert Sular sabunla muamele edildiklerinde sabundaki alkali metal katyonlarının yerine kalsiyum ve magnezyum geçerek suda çözülmeyen yüksek yağ asitlerinin tuzlarını meydana getirerek çöker.Bu taktirde sabun köpürmez ve temizleme görevinide yerine getirmez.Çamaşır üzerindeki yağ kokusunu veren lekelerde bundan dolayıdır.Sert sular ısı santralinin de önemli problemidir.Kaynatma ve buharlaşma sırasında Ca, Mg, Fe, Mn Tuzları cidarlara yapışarak boruların ve diğer aksamların tıkanmasına, önemli ölçüde ısı kaybına neden olur.
Son düzenleyen Safi; 3 Ekim 2018 03:14