Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Nisan 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Origami Nedir?

Kağıdı yalnızca katlayarak kesme, yapıştırma vb. gibi işlemlerden hiçbirine başvurmadan figürler oluşturma sanatına “origami” denir. Konuyu biraz daha açmak gerekirse;Origami japonca oru(katlama) ve Gami (kağıt) sözcüklerinin birleşmesi ile oluşmuş Katlanmış Kağıt anlamına gelen bir japon katlama sanatıdır.Origami kendi içinde 3 kısma ayrılır:

1:Klasik Origami :Tek parça kağıdın kesme ve yapıştırma işlemi yapılmadan sadece katlama ile figur yapılmasıdır.

2:Modüler Origami :Tek parça kağıttan 3 boyutlu geometrik bir şekil oluşturulması ve aynı şekilde yapılan bir çok geometrik şeklin birleştirilmesi ile oluşturulan figürlerdir.Kullanılan figürlerin sayısının sınırı yoktur.

3:Krigami :Klasik origamiden farklı olarak figürlerde kesme işlemi yapılabilir.Kağıt kesme sanatıdır.

Origami, en çok Japonya’da gelişmiştir. Bu ülkede hem yüzlerce geleneksel katlama biçimi, hem de bu konuda kapsamlı bir kaynak birikimi oluşmuştur. Armağan verilirken üstüne iliştirilen kağıttan katlanmış süslere noşi denir. Bunlardan başka Origami ile kuş, hayvan, böcek, çiçek ve insan figürü gibi daha pek çok nesne oluşturulabilir. Bazen hayvanların hoş hareketler yapabilecek gibi biçimlendirildiği de olur. Bunlar arasında en çok bilinen kuyruğu çekildiğinde kanatlarını çırpan tavus kuşu ile arkasına hafifçe vurulduğunda zıplayan kurbağadır. Tokyolu Yoşizva Akira, Modern Origami sanatının en başarılı ustalarından biri olarak kabul edilir. Akira’nın Origami üzerine çeşitli kitapları vardır.

Origami, İspanya ve Güney Amerika’da da gelişmiştir. İspanyol Yazar ve Felsefeci Miguel de Unamuno Origami ile uğraşmış, çok sayıda yeni hayvan biçimi yapmış ve Origami ile uğraşmış , çok sayıda yeni hayvan biçimi yapmış ve Origami üzerine 1902 yılında “Aşk ve Pedagoji” adlı eğlenceli bir deneme yazmıştır.

Kağıt Katlamanın Bazı Matematiksel Yönleri

Kağıt katlarken , doğal olarak bir çok geometrik kavram ortaya çıkar. Bunlardan bazıları şunlardır: Kare, Dikdörtgen, Dik Üçgen, Eşleşim, Köşegen, Orta Nokta, Kiriş, Alan, Yamuk, Orta Dikme, Pisagor Teoremi, Geometri ve Cebir ile ilgili kavramlar.


Kaynak:KarizmaMedya(13 Mart 2012)