Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
16 Mayıs 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Orman
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Çoğunluğu uzun boylu ağaçlardan oluşan yoğun bir bitki örtüsüyle kaplı, içinde çeşitli büyüklükte hayvanlar barındıran ve bütün canlıların birbirinden yararlanarak yaşadığı geniş alan. Orman, yaygın kanının tersine, salt "ağaçlarla kaplı bir alan"değil, bir ortakyaşama topluluğudur. Ağaçlar bu topluluğun yalnızca en göze batan üyesidir. Dünyanın her tarafına yayılmış olan ormanlar yapı ve görünüm bakımından büyük değişiklikler gösterirler. Aynı zamanda bu ormanlarda yaşayan hayvanlar ve bitkiler de birbirinden çok farklı türlerdir. Yeryüzünde ormanlar yalnızca çöl bölgelerinde, dağların en yüksek kısımlarında ve kutup bölgelerinde bulunmaz. Bunun dışında her iklim kuşağının, her bölgenin kendine özgü orman tipleri vardır. Ormanları yapraklılar ve iğneyapraklılar olarak ayırabiliriz. Yapraklılar hem tropikal hem de ılıman bölgelerde bulunurlar. Bunlardan tropikal ormanlar herdem yeşildir.

Ilıman kuşağın yazları sıcak ve kurak geçen bölgelerindeki ormanlar sert yapraklı ve herdemyeşil, nemli ve serin kısımlarındakilerse kışın yaprağını döken türlerden oluşur. İğne yapraklı ormanlar çoğunlukla ılıman kuşağın daha soğuk ve daha yüksek kısımlarında bulunur. Kuzey ve güneyde, kutup bölgelerine en çok yaklaşan ormanlar bunlardır. Bunun yanında daha kurak yerlerde de iğneyapraklı ormanlar görülebilir (örneğin Akdeniz Bölgesi). Bugün yeryüzünde 3,8 milyar hektar alan ormanla örtülüdür. Bunun 1,25 milyar hektarı iğneyapraklı, 2,55 milyar hektarı yayvan yapraklı ormandır. Dünyanın ormanca en zengin bölgesi, toplam alanının %47'si ormanla kaplı olan Güney Amerika'dır. Güney Amerika'yı %38'le Kuzey Amerika ve %34'le Rusya izler. Türkiye ormanca pek zengin sayılmaz (20 milyon hektar, &). Var olan ormanlarının da büyük bir bölümü bozuktur. Bunun nedeni, ikliminin orman yetişmesini sınırlayıcı özellikler taşıması yanında, Türkiye'nin eski çağlardan beri yerleşim alanı olması ve geçmişten bugüne ormanların sürekli yıkıma uğratılmasıdır.

Türkiye'deki başlıca orman ağaçları arasında yayvan yapraklılardan meşe, kayın, çınar, huş, kızılağaç, kestane, gürgen, karaağaç, dişbudak; iğnelilerden çam, köknar, sedir, servi, ardıç sayılabilir. Orman ekonomik açıdan da önemli bir varlıktır. Esas olarak ağaçlardan elde edilen odun, hem önemli bir yakıt, hem de çok çeşitli alanlarda kullanılan bir hammaddedir. Ayrıca ağaçlardan çeşitli yan ürünler de elde edilir (reçine, tanen vb.). Dünya odun üretimi 2,5 milyar m3 kadardır. Bunun 1,3 milyar m3'ü yapacak, 1,2 milyar m3'ü yakacak olarak kullanılır. Bunun yanında çeşitli orman bitkileri ve hayvanlarından türlü yollarla yararlanılır. Türkiye'de yılda yaklaşık 6,5 milyon m3 kerestelik, 7,5 milyon m3 yakacak odun elde edilir. Türkiye'nin önemli ikincil orman türleri arasında reçine, tanen, sığlayağı, defne yaprağı, kestane, ıhlamur çiçeği vb. sayılabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira