Arama

Polo Nedir? Polo - Tek Mesaj #4

büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
18 Haziran 2012       Mesaj #4
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi


POLO, at üzerinde oynanan bir spordur. Ucu tokmaklı sopalarla, çim üzerindeki bir topa vurularak oynanır. Amaç bu tahtadan yapılmış topu, ucu tokmaklı sopalar yardımıyla rakip kalelere sokmaktır.

Kökeni, Orta Asya’da Türklerin oynadıkları “Çövgen” oyununa dayanır. Bu oyunun, Tibet üzerinden Hindistan’a geçtiği bilinir. Nitekim “Polo” sözcüğü Tibet dilinde “top”anlamına gelir. Oyunu 1875′te Hindistan’da görüp tanıyan İngiliz askerleri, bu sporu ülkelerine götürdüler.

İngiliz Hurlingham Kulübü tarafından yönetmeliği çıkarılarak kuralları saptandı. 250 ya da 300 m uzunluğunda ve en az bunun yarısı genişliğinde bir çim alanda, dörder oyuncudan kurulu iki takım arasında oynanır, at üzerindeki oyuncular, ellerindeki 1.30 m uzunluğundaki sopaların ucundaki tokmakla topu dürtme, vurma, iteleme yoluyla rakip takımın kalesine sokmaya çalışırlar. Kaleler, 7.50 m aralıklı çakılmış iki direkten oluşur. Topun bu kalelere girmesiyle sayı kazanılır. Polo, ya belirli sürelerdeki iki devre, ya da “6 gol bir devre” temeline göre oynanır. Polo, Türkiye’de uzun yıllar özellikle Muhafızgücü Kulübü tarafından yerleştirilmeye, yaşatılmaya çalışıldıysa da, günümüzde yapılmamaktadır.

Kaynak =>EN Kapsamlı Blog Sitesi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 21:22