Arama

Renk Nedir? - Tek Mesaj #4

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Renk
Göz retinasına düşen ışığın dalga boyu dağılımını beynin yorumlama biçimi. Renklerin parlaklık, renk değeri ve doygunluk gibi özellikleri vardır. Doygunluk, bir rengin beyaz ışıktan (gün ışığı) uzaklığının ve saf bir tayf rengine olan yakınlığının ölçüsüdür. Renk değeri ise ışık dalgalarının titreşim frekansınca belirlenir. Bir renk değeri beyaz ışıkla seyreltildiğinde rengin tonları oluşur. Tayftaki renk değerleri yedi geniş grupta toplanır.

Parantez içindeki rakamlar nanometre (=10-9 metre) cinsinden dalga boylarını göstermek üzere, bu gruplar kırmızı (740-620), turuncu (620-585), sarı (585-575), yeşil (575-500), mavi (500-445), lâcivert (445-425) ve mordur (425-390). Normal bir göz, tayfın orta bölgesinde, dalga boyları arasındaki fark 1-3 nanometre olan renk değerlerini birbirinden ayırt edebilir. Tüm tayfta bu türden ayırt edilebilen 130 renk değeri farkı vardır. Bir renk değerinin beyazla seyreltilmesi hâlinde 20 kadar renk tonu elde edilir. Göze gelen ışık ya da gözün gördüğü cisimlerden yayılan ya da yansıyan ışınlardır. Cismin sıcaklığı arttıkça yaydığı ışığın dalga boyu azalır, dolayısıyla rengi maviye kaçar. Göz ancak yeterli şiddette ve uygun enerji dağılımı gösteren ışığın renklerini ayırt edebilir.

Dalga boyları görünen ışık bölgesi dışında kalan elektromanyetik ışınım yayan cisimler göze siyah gözükür. Gözün koni hücrelerinin duyarlı olduğu üç renk, temel renkler olarak bilinir. Bu renkleri değişik oranlarda karıştırmak yoluyla başka renkler oluşturulabilir. Her üçünün şiddeti eşit olunca beyaz ışık oluşur. Renkli televizyonda bu özellikten yararlanılır; kırmızı, yeşil ve mavi renk veren üç ayrı fosforla çeşitli renkler elde edilir. Bu olay "toplama yoluyla" renk oluşumu olarak bilinir.

Geçirme ve yansıtma yoluyla renk oluşturan renkli pigmentlerin karıştırılmasıyla renk elde etme ise "çıkarma yoluyla" (ışığı beyaz ışıktan çıkarıp kalanı verme) gerçekleşir. Üç temel rengin "tamamlayıcı" renkleri olan üç tür pigmentin ("siyah" [mavi-yeşil], "macenta", [mavi-kırmızı], "sarı") uygun bileşimiyle hemen bütün renkler ve bunların yoğun bileşimiyle de siyah renk elde edilebilir. Bu özellik, renkli fotoğrafçılıkta kullanılır. Basım tekniğinde ise sarı, mavi ve kırmızının yanı sıra genellikle bir dördüncü pigment olarak siyah da kullanılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 27 Mayıs 2017 17:59