Arama

Ata Sporumuz Güreş - Tek Mesaj #34

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
22 Temmuz 2012       Mesaj #34
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Güreş


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


Ad:  Güreş Nedir-3.jpg
Gösterim: 590
Boyut:  24.4 KB
Belli kurallara uyarak, birbirinin sırtını yere değdirmeye çalışan iki kişinin bir minder ya da alan üzerinde yaptıkları spor. Tarihte bu sporun ilk olarak Türkler, Yunanlılar, Romalılar tarafından yapıldığı bilinmektedir. İ.Ö. 648'de düzenlenen olimpiyat oyunlarında güreşe de yer verilmiştir.

Başlıca güreş türleri şunlardır:
1) Serbest;
2) Grekoromen;
3) Yağlı;
4) Karakucak.
Serbest güreşte güreşçiler birbirlerini diledikleri yerden tutabilirler. Grekoromendeyse yalnızca belden yukarısıyla güreşilir. Her iki güreş de 9 m. çapındaki yuvarlak bir minder üzerinde yapılır. Güreş kuralları birçok değişikliğe uğramıştır. Önceleri 15 dakika olan güreş süresi, daha sonra üçer dakikalık üç devreye (9 dakika), en son olarak da üçer dakikalık iki devreye (6 dakika) indirildi.

Her iki güreş stilinde de; 48, 52, 57, 62, 68, 74, 82, 90, 100 kilo ve ağır olmak üzere toplam 10 sıklet vardır. Güreş, orta ve yan hakemler tarafından yönetilir. Yağlı güreş ve karakucak, açık havada, genellikle çayırlık yerlerde yapılır. Her iki türde de kilo sözkonusu değildir. Güreşçiler, deneyimlerine ve kazandıkları güreşlere göre kategorilere ayrılırlar. Kategoriler şunlardır: Deste, küçük orta, büyük orta, başaltı ve baş. Daha önceleri yağlı güreşte süre sınırlaması yoktu, hava kararıncaya dek sürer, Yenişemeyen güreşçiler ertesi gün yeniden güreş tutarlardı. Daha sonra süre sınırlaması kondu ve puanlama getirildi. Türkiye'de yağlı güreşlerin en ünlüsü her yıl Edirne'de düzenlenen "Kırkpınar Güreşleri"dir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Haziran 2016 14:56
Sen sadece aynasin...