Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Ağustos 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Tarih Bilimi / Tarihin Sınıflandırılması

Tasnif(Sınıflandırma): Tasnif, sınıflandırma demektir. Tarihsel kaynaklardan verilerin elde edilmesinden sonra bunların tasnif edilmesi gerekir. Elde edilen bilgiler zamana, mekâna ve konuya göre tasnif edilir. Verilerin sınıflandırılması ve mantıklı bir düzen içerisinde sıralanmasıyla, eserin bölümleri oluşturulur. Bu bölümlerin de kendine göre alt başlıkları olacaktır. Böylece hazırlanmakta olan yapıtın plânı ortaya çıkar.Sınıflandırma işlemi verilerin önemine, güvenilirliğine veya kronolojik sıraya göre yapılabilir.

Tarihin ilgi alanı, zamanı ve konuları oldukça geniş olduğu için, geçmişin incelenmesini kolaylaştırmak amacıyla tarih; zamana mekana ve konuya göre sınıflandırılmaya tabi tutulmuştur.

a) Zamana Göre Sınıflandırma : Tarihin yüzyıl, ilkçağ, ortaçağ gibi zamana göre sınıflandırılmasıdır. Amaç, tarihin incelenmesini ve öğrenilmesini kolaylaştırmaktır.
b) Mekana Göre Sınıflandırma : Bu ayrımda yer yani coğrafya göz önüne alınmıştır. Örneğin, Asya, Anadolu, Mezopotamya, Mısır, Çin, vs.
c) Konuya Göre Sınıflandırma : Tarihin; Hukuk Tarihi, Kültür Tarihi, Tıp Tarihi, Siyasi Tarih şeklinde sınıflandırılmasıdır.

Kaynak : Bilimnet / Makaleci