Arama

Nepal ve Nepal Tarihi - Tek Mesaj #1

virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
27 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Nepal
MsXLabs.org

300px Flag of Nepalsvg

Nepal Orta Asya’da Hindistan ile Çin arasında kalan 22 milyon nüfuslu dünyanın tek Hindu devleti. Hinduların nüfusa oranı %94. Başkent Kathmandu’da 200 bin Müslüman yaşıyor. Önemli şehirleri Kathmandu ve Pokara. Ülkenin geçim kaynakları turizm ve tarım.

Nepal bir tapınaklar ülkesi. Budizm – Hinduluk ve Himalayalar’ın yüzyıllardır koruduğu mistik yaşam biçimlerinin merkezi. Dünyanın zirvesi Everest Tepesi’ne buradan çıkılıyor. Dünyanın en büyük 10 tepesinden 4’ü Nepal’de bulunuyor. Nepal, diğer ülkelere göre çok geri kalmış, insanları çok fakir. Ülkede yüzlerce dini inanç, yüzlerce tanrı var. Her şeyin bir tanrısı var . Paranın ayrı, suyun, havanın, bereketin, ticaretin vs… her şeyin… Ülkede kast sistemi halen devam ediyor. 20 yıl öncesine kadar kız çocuklarının diri diri gömüldüğü, kocası ölen kadınların kendi istekleriyle diri diri yakıldığı söyleniyor. Hem de ailenin en küçük ferdi tarafından… Bu dini bir gelenek.

Nepal’de kast sisteminin devam etmesi insanları bulundukları konuma razı etmiş. Nepal insanlarının sanki sinirleri alınmış. O kadar hoşgörülü ve anlayışlılar ki bu halleriyle dünyaya en iyi örnek olabilecek toplumlardan biri. Kavga, hır-gür olmuyor. Herkes hakkına razı.

Nepal’in geçim kaynağı turizm olduğu için trekking, rafting, safari ve Everest Tepesi’ne tırmanma önemli bir sektör. Nepal’i dünyaya tanıtan Avrupa’nın Hippileri olmuş. Yani Hippilerin haç merkezi. Durbar Meydanı’nda Hippilerin tapınağı var. Etrafında miskinlik ediyorlar. Devlet sonraki yıllarda Hippilerin ülkeye girişini yasaklamış.

Nepal’e giriş için hangi tür pasaportunuz olursa olsun havaalanında vize için35 dolar ödemek zorundasınız. Ve vize süresi 6 ay. Bu süre sonunda ülkeyi terk etmeniz gerekiyor.

Yemek konusu Nepal’de bizim gibi insanlar için büyük sorun. Geleneksel yemekleri çok baharatlı. Açıkçası yemek biraz cesaret istiyor. Kathmandu’da Müslüman restorantları da var.

Nepal, Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar ucuz bir ülke. 20 – 30 dolara kalabileceğiniz temiz oteller bulabilirsiniz.

Nepal bir tanrılar ülkesi olduğu için zengin insanlar tanrılarının resimlerini evlerinin giriş kapılarına ahşaptan oyma şeklinde yaptırıyorlar. Bunu yaptıramayanlar tanrılarının resimlerini evlerine asıyorlar. Kathmandu’nun Tamel semtinin birçok cadde ve sokağında sadece tanrı resimleri ve kabartmalarının satıldığı yüzlerce dükkan bulabilirsiniz. Bunlarla beraber değerli taşlar, tütsüler, kokulu mumlar, ipek kumaşlar ve yünlü paşmınalar bulabilirsiniz. Pazarlık etmeniz uygun olacaktır.

Nepal’e Ulaşım
Ulaşım Türkiye’den 2 türlüdür:
1- THY ile Yeni Delhi üzerinden Kathmandu’ya uçacaksınız. Ama pahalı bir tercih.
2- İstanbul – Bahreyn, Bahreyn’de 1 gün konaklıyosunuz. Ertesi gün Bahreyn – Abudabi , Abudabi’den Kathmandu’ya uçuyorsunuz. Uçak bileti ve Bahreyn’de konaklama ücreti 530 dolar.
Nepal’de ulaşım daha çok kara yoluyla sağlanıyor. Halen traleybus görmeniz mümkün. Bisiklet tarzı rişkalar ve motosiklet tarzı tuktuklar kullanılıyor. Nepal’de korna çalmak o kadar yaygın ki alışmanız zaman alıyor.

Kırmızı, Nepal’de en çok sevilen renklerden biri. Bundan sonra sarı renk geliyor. Bir nevi kutsal renkler. Baktapur ve Patan Kathmandu’ya yakın yerler. Baktapur’a girmek için 10 dolar ödemeniz gerekiyor. Tamel Kathmadu’da turizmin merkezi. Hediyelik eşya, dağcılık malzemeleri arayanlar için doğru adres. Fakat hediyelik eşyalar şehrin ara sokaklarında ki dükkanlara göre pahalı.

Kathmandu’da görülmesi gereken yerlerin başında Durbar Meydanı gelir. Girişi ücretli ve Sütupa ve saray yapıları var. Monkey temple Swayambhunath önemli yerlerden.

Pashapatinath ölü yakma yeri. Kenarından Hintlilerin kutsal saydığı Ganj Nehri geçiyor. Ölüsünü yakmak isteyen insanların cesetleriyle beraber sıra beklediklerine şahit olacaksınız. Hindular cesetlerinin yanmasıyla günahlarının affolunduğuna inanıyorlar ve küllerini Ganj Nehri’ne savuruyorlar. Cesetler yanarken çok ağır bir kokunun etrafı sardığını görürsünüz. Ölü yakma yerleri bile Kast sistemine göre ayarlanmış. Üst kastlar bir yerde, orta kastlar bir yerde yakılıyor.
  • Para Birimi: Nepal Rupisi
  • Konuşulan Diller: Resmi dil Nepalce'dir. Hemen hemen herkesin İngilizce konuşabildiği bu ülkede Almanca ve Fransızca da yaygındır.
  • Uçuş Süresi: Dubai, Delhi, Varanasi aktarmalı 15 saat.
  • Saat Farkı: 3 saat 45 dakika ileri.
  • İklim-Sıcaklık: Yüksek tepelerdeki sonsuz kardan, daha aşağıda kalan bölgelerdeki ılıman hava ile Nepal de ılık bir iklime sahiptir. Havanın soğuk olduğu ekimden kasıma kadar, ülke ziyaret için en uygun zamandır. Gecenin dondurucu soğuğu, güneşin parlamaya başladığı zaman 10-25 C º arası değişebiliyor.
  • Sağlık ile ilgili detaylar: Genel bir sağlık problemi yoktur.
  • Giyim: Kış ayları oldukça soğuk olduğundan kışlık giysiler alınması tavsiye edilir. Ancak gündüzleri ve ülkenin güney bölümü için rahat ve pamuklu giysiler de bulundurmak gerekir.
  • Ülke Kodu: 977
  • Türkiye'ye Telefon Nasıl Açılır?: 00+90+alan kodu+telefon numarası
  • Cep telefonlar çalışmaktadır.
  • Bankalar: Pazartesi-perşembe 10.00- 19.00; cuma 10:00-12:00. Müzeler: Cuma hariç her gün 09:00-14:00.
  • Dükkanlar: Pazartesi-cuma 10:00-19:00; (Bazı mağazalar cumartesi günleri açıktır).
  • Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
  • KDV: Vergi iadesi yoktur.
  • Bahşiş: % 10 Bahşiş normaldir.
Everest

Mount Everest from Rombok Gompa2C Tibet
  • Koordinatlar: 27° 59' 16″ Kuzey86° 56' 40″ Doğu
  • Sıradağ: Himalaya
  • Yükseklik: 8,883 m Çıkıntı
  • İlk Çıkış: 29 Mayıs 1953, Edmund Hillary ve Tenzing Norgay
Son düzenleyen Mira; 5 Ekim 2013 23:38 Sebep: Sayfa düzeni yenilendi.