Arama


_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
29 Ekim 2012       Mesaj #6
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Kulağın Bölümleri ve Görevleri nedir

kulak üç bölüme ayrılır. Üstü deri ile kaplı kıkırdak yapılı ve girintili çıkıntılı olan kulak kepçesi ile şakak kemiği içinde ortakulağa doğru giden kulak yolundan oluşan dış kulak, şakak kemiğinin iç bölümünde iki santimetre çapında kemiklerin çekiç, örs, özengi bulunduğu ortakulak işitme olayının gerçekleştiği içkulaktır.

Dışkulak yolunun bitiminde, kulak, zarı vardır. Kulak yolunda özel bezlerin salgıladığı yağlı madde kulak kirini oluşturur. Kulak kiri, kulak yol ve zarını yumuşak tutar. Dış kulakta kişiye göre değişen sıklıkta kıllar da bulunur.

Ortakulak, içi hava dolu boşluktur. Yutağın üst bölümünden uzanan öslaki borusu ile hava alır. Bu hava kulak zarının, kuvvetli seslerden yırtılmasını önler. Çekiç kemiği, kulak zarına bağlıdır. Üzengi kemiğinin tabanı içkulağın kemik duvarı üzerindeki oval pencereye geçmiştir, örs kemiği ise, bu iki kemik arasındadır. Kulak zarı ses dalgalarıyle titreştiği zaman zara bağlı çekiç ke miği sarsılır, ötekiler de titreşimi içkulağa iletir. iç kulaktaki kemik dolambaç ve zar dolambaç adı ile anılan iki dolambaç vardır.

Kemik dolambaç, kulak kemiği içindeki dolambaç oyuklardır. Ya rım daire kanallar, dalız ve salyangoz olmak üzere üç bölüme ayrılır. Bu üç bölüm birbiri içine açılır. Dalız bölge ortakulağa oval ve yuvarlak penceresinden açılır. Oval pencereye ortakulaktaki üzengi kemiği dayanır. Yuvarlak pencere ise kulak zarı adı verilen bir zarla örtülüdür.

Zar dolambaç kemik dolambacın yarım daire şeklindeki salyangoz bölgeleri içine, arada boşluklar bırakarak yerleşmiştir. işitme olayının önemli merkezini oluşturan korti organı zar dolambacın salyangoz bölgesi içinde bulunur.

Korti organı içinde çok sayıda işitme hücreleri olan bir organdır. Bu hücreler kortikoval adı verilentbir tünel meydana getirecek şekilde dizilirler. Hücrelerin üzerinde tüycükler vardır, içkulağa gelen ses bu hücrelere aktarılır. işitme siniri, işitme hüclerinden aldığı sesi Beyindeki işitme merkezine götürerek işitme olayı gerçekleşir.

içkulakta değişik düzeylere yerleşmiş üç yarım daire kanalı vardır. Bu kanallar başın yönelme hareketlerini kaydeden alıcılardır. Bu kanallar, içindeki sıvının yükselmesi alçalmasi sisteme baştn hareketlerini kaydebilme yeteneğini verir.

ikinci sistem dalız kanalıdır. Burada bulunan kesecik ve tulumcuk adını alan iki oluşum vardır. Bu bölümlerin içinde bulunan tüylerin ve otolit adı verilen cisimciklerin bileşimi yerçekimine göre beden dengesini temin eder.

Kaynak: