Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Kasım 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Dünya'nın Manyetik Alanı Kaydı

Üzerinde yaşadığımız, yaklaşık 4 milyar 650 milyon yıl yaşındaki Yeryuvarında, akkor yerin soğuyup katılaşarak kabuk tutması yaklaşık 2 milyar yıldır sürmektedir. 6372 km çapı olan Yer'in üzerindeki bugün ki kabuğun kalınlığı 5 ile 150 km'ye varmıştır. Kabuğun altındaki henüz soğumamış bölümün içindeki yüksek sıcaklıktaki sıvı taştaki sıcaklık, basınç ayrılığı sonucunda oluşan çevrim akımları, üzerindeki yüzen katı kabuğu yüzdürüp parçalayıp, kırarak depremleri oluşturmaktadır. Parçalanan bölümler bir yerde birbirinin üzerine çıkarken, başka yerde birbirinin altına dalmakta, ya da çarpışıp yükselmekte, kimi yerde sıkışıp daralmakta, kimi yerde ise açılıp genişlemektedir.

Yeryuvarı, diri olan yaşamını Güneş'ten doğduğu günden beri sürdüre gelmektedir. Kişioğlu, var olduğu yaklaşık 15 milyon yıldır, depremlerle birlikte yaşamakta, o günden beri depremlerin işleyişini, Yer'in başka başka davranışlarını bilimsel araştırmalarla anlamaya, deprem olmadan önce bilmeye, belirtilerini kavramaya çalışmaktadır.

Depremlerin kestirilmesi üzerine çalışmalar bundan yaklaşık iki bin yıl önce ilkin eski Çin'de başlamıştır. Yerin içindeki kapar(manyetik) alanın varlığı 15. Yüzyıldan beri bilinirken, çekim(gravite) alanı 17. Yüzyıldan beri fiziğin ilkeleri ve Isaac Newton'un çekim yasasına göre tanımlana gelmiştir. F= G(m x M)/r2

M ile m gibi iki kütle arasındaki çekim, F, aralarındaki r-uzaklığının karesiyle ters oranlıdır. Bu tanım bir k-durağanı ile çarpılır. Bu G-Yer çekimi durağanı değişmez bir sayıdır. F Newton ( N ), m ve M kilogram(kg), r Metre (m), G durağanı yaklaşık olarak,G = 6,674215 ±0,000092 10-11 m3 kg-1 s-2'dır. G ilk kez İngiliz bilim adamı Henry Cavendish tarafından Newton'dan 70 yıl sonra Kavendiş(Cavendish) denge yöntemiyle bulunmuştur.



Kaynak : Popüler Bilim (Temmuz 2012,Sayı : 215)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.