Arama

Sanatın Gerekliliği - Tek Mesaj #4

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
9 Aralık 2012       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Sanat, özü barındırır. Hayatın her evresinde, her döneminde sanat vardır. Hayat geliştikçe sanat gelişir, hayat değiştikçe sanat değişir. Hayatı yansıtır sanat, anlatır insana. Sanat nedir ki zaten, hayatın kendisi değil mi?

Sanat, her zaman insan için var olmuştur. İnsan var olduğu sürece de sanat var olacaktır. En bilindik örnektir, tiyatro sahneleri. Hayatı orda taklit ediyoruz biz derler. Ya da sinema aynı şekilde. Aslında taklit etmek de diyemeyiz tam olarak. Sanat, "nasıl bir hayat istiyoruz" mantığını yansıtır insanın. Örneklendirmek gerekirse, sinemalarda hep harika aşkı anlatmak istemez mi insan, gösterişli yaşamı, güllük gülistanlık hayatları.. İşte insan zihnindeki idealin dışa vurumu, karşınızda "Sanat"..

"Sanat gerekli midir" ile "Sanat şart mıdır" sorularını da karşılaştırmakta fayda var. Evet, sanat şart değildir belki. Aç insanı doyurmaz, ölmüş bir canlıyı diriltmez, ya da bunun gibi bir sürü şey. Ama sanat insana, başka hiç bir şeyin veremediği farklı bir huzur aşılar, yeni kapılar açar hiç bilinmeyen, gidilmeyen, gezilmeyen dünyalara. Aydınlatır ruhu. Bu yüzden sanat belki "şart" değildir ama hayatın tadını alabilmek için kesinlikle "gerekli" dir.

Sanat ile uğraşan kişiler için ise bu tat bambaşkadır. Yaratmanın zevkine varır sanatçı, üretimin keşfine çıkar. Kendine döner, kendini keşfeder belki de sanatı sayesinde. Kendini yansıtırken, başka yansımaları da görür etrafında. Büyür yansıttığı ışık. Işık büyüdükçe haz büyür, haz büyüdükçe ışık. İşte sanat bu yüzden gereklidir.

Sanat için "gerekli değildir" diyenler de çıkacaktır mutlaka, kimse yadırgayamaz. Bunu; sanatla tanışmamış ya da tanıştıkları şeyin sanat olmadığı gerçeğinin farkına varamamış olmalarına bağlayabiliriz. Sanat gereklidir, sanat her alanda gereklidir. İnsan var oldukça, sanata muhtaç olacaktır. Tabi sanat da insana...
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.