Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
9 Aralık 2012       Mesaj #10
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Coğrafi Konumu : Osmanlı Beyliği, Müslümanların topraklarıyla. Hıristiyanların topraklarının kesiştiği Söğüt, Domaniç bölgesinde kurulmuştur. Bu yüzden Uç Beyliği’dir,
Osmanlı Beyliği.nin Uç Beyliği olması, uzun süre Anadolu’dan tehdit almamasına ve Hıristiyanlar ile yaptığı savaşlarda Anadolu Müslümanları tarafından desteklenmesine neden oldu. Bu yüzden Osmanlı Devleti’nin batılı devletler ile yaptığı her savaş. cihat ya da gaza olarak görülmüştür.
Osmanlı Beyliği, Uç Beyliği olduğu için Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türkmen boylarının tercih ettiği beylik olmuş, bu sayede çok küçük bir beylik olduğu zamanlarda bile nüfus sıkıntısı çekmemiştir,
Siyasi Boşluğun Etkisi : Osmanlı Beyliği kurulduğu sırada, Anadolu’da ve Balkanlar.da güçlü devlet yoktu. Bizans imparatorluğu ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin de zayıflamış olması, ilk zamanlarından itibaren Osmanlı.nın işine yaramıştır.
Örgütlenmedeki Başarısı : Osmanlı Beyliği, ilk hükümdarlarından itibaren gerek Anadolu Selçuklu Devleti’nin, gerekse Bizans İmparatorluğu’nun örgütlenmelerinin etkisinde kalmıştır. Divan örgütü, medrese. düzenli ordu. toprak sistemi gibi organizasyonlarını kısa sürede tamamlamış, kendine özgü sistemler de geliştirmiştir.
Avrupa.da feodalitenin, kralların yetkilerini kısıtladığı, doğuda ise Türk devletlerinin, hanedanın ortak malı olarak görüldüğü günlerde Osmanlı Beyliği’nde mutlak monarşik anlayış yerleşmişti. I. Murat’tan itibaren. devlet hükümdarın malı olarak görülmüştür.
Mantıklı Siyasetlerin Etkisi : Osmanlı Beyliği kurulduğu sırada Anadolu beylikleri arasında, Anadolu Sel­çuklu Devleti’nden kalan mirasın paylaşımı konusunda kısır savaşlar vardı. Osmanlı Devleti’nin de bu mücadeleye girmesi pek sonuç vermeyeceğinden, Osmanlı yöneticileri yönlerini batıya döndürmüşlerdir.
Diğer Etkenler :
.Osmanlı Beyliği’nin Anadolu’nun en önemli kara ticaret yolu üzerinde kurulmuş olması. .Anadolu’da dini, ekonomik, sosyal ve siyasi etkileri olan, meslek teşkilatlarının (Lonca) yöneticisi durumundaki Ahilerin desteğinin alınması. .Kurucularının, Oğuzların değer verilen bir kolu olan Kayı boyundan gelmeleri. .Rumeli’ye geçebilmiş olması.