Arama

Silah Teknolojisi - Tek Mesaj #9

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Aralık 2012       Mesaj #9
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TOP
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Barutun patlamasıyla gülle ya da mermi atan büyük ateşli silâh.

Barutun patlaması sırasında ortaya çıkan itme gücünden yararlanmak için, önceleri dökme demirden içi boş silindirler yapıldı; bunların dibine barut ve üstüne taş ya da yine dökme demirden gülle yerleştirilip barut ateşlendiğinde, çıkan gazların genişlemesi gülleyi büyük bir hızla ileriye doğru fırlatıyordu.

Orta Çağ boyunca, bu ilkeden hareketle değişik büyüklüklerde toplar yapıldı (Moskova'daki "Çar Topu"nun ağırlığı 40 tonu buluyordu). Daha sonra tekerlek ilâvesiyle toplar hareketli hâle getirildi. 16. ve 17. yüzyıllarda top, orduların önemli bir silâhı hâline geldi. Yelkenli savaş gemilerinin de en önemli silâhı toptu. 19. yüzyıla kadar top namlularının dökümünde tunç ve öteki alaşımlar da denendi. Böylece namluların belirli sayıda atıştan sonra parçalanması önlendi. Fakat mermiler 1.000 m.den öteye düşürülemiyordu.

Namlu içine, daha önce tabanca ve tüfeğe uygulanmış olan yivlerin açılması (1846) ve gülle yerine de konik uçlu silindirik mermiler kullanılmasıyla bu sorun da halledildi. Böylece merminin kendi ekseni çevresinde dönerek jiroskopik özellik kazanmasıyla merminin dağılması önlendiği gibi menzil de 2.000 m.ye kadar çıkabiliyordu. 1870 yıllarında yapılan yivli tunç döküm toplar yine ağızdan dolduruluyordu, ancak menzil 3 km.ye çıkmıştı.

Almanların çelik sanayiinin gelişmesine paralel olarak namluları çelikten dökmeye başlaması, mermilerin imla hakkının, dolayısıyla menzilin artmasına yol açtı. Bu arada mermilerin kuyruktan doldurulmasına, bunun için özel kapak sistemlerinin ve kundakların geliştirilmesine başlandı. 19. yüzyılın sonlarında kapak sistemi geliştirilmiş geri tepme problemi hidrolik frenlerle çözümlenmiş, dakikada 20 atış yapabilecek toplarla 4-5 km.lik etkili menzile ulaşılmıştı.

I. Dünya Savaşı sırasında topların kundaklarıyla seri atış yapabilme sistemleri geliştirildi, menzilleri olağanüstü ölçüde artırıldı (Almanların "Gross Bertha" adlı topu Paris'i 120 km. mesafeden dövebiliyordu). II. Dünya Savaşı'nda tankların öneminin artmasıyla toplar da zırhlı araçlara monte edilmeye başlandı. Kundağı motorlu toplar geliştirildi. Menzil uzunluğundan çok hareket yeteneklerinin artırılmasına çalışıldı.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.