Arama

Şinasi (İbrahim) - Tek Mesaj #1

virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
9 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Şınasi

Ad:  Şinasi (İbrahim)1.jpg
Gösterim: 2878
Boyut:  45.1 KB

tam adı İBRAHİM ŞÎNASÎ
(d. 5 Ağustos 826, İstanbul - ö. 13 Eylül 1871, İstanbul)
Tanzimat edebiyatının önde gelen temsilcilerinden şair, yazar ve gazeteci.

Bir subay çocuğuydu. Tophane Müşiriyeti Mektubi Kalemi’nde kâtip olarak çalışırken Arapça, Farsça ve Fransızca öğrendi. 1849’ da devlet tarafından Paris’e gönderildi. Orada matematik, tarih, doğa ve toplum bilimleriyle ilgilendi; Doğubilimci ve Acamie Française üyesi Samuel de Sacy ile dostluk kurdu. Ünlü Fransız şairlerinden Alphonse de Lamartine, yazar Ernest Renan ve dilbilimci Paul-Emile Littre ile tanıştı. Asya Demeği’ne üye seçildi (1851). Türkiye’ye döndükten (1854) bir süre sonra Meclisi Maarif üyeliğine atandı, Encümeni Daniş’te görev aldı. 1857’de koruyucusu Sadrazam Mustafa Reşid Paşa’nm görevinden alınması üzerine sakalını kestiği için Meclisi Maarifteki görevine son verildiyse de, Mustafa Reşid Paşa yeniden sadrazam olunca geri döndü.

1860’ta Agâh Efendi’nin kurduğu Tercümanı Ahval gazetesinde çalışmaya başladı. 1862’de Tasvir-i Efkâr'ı çıkardı. Yönetimi eleştirmesi ve Sultan Abdülaziz’e karşı girişilen eylemleri desteklemesi nedeniyle Meclisi Maarifteki görevinden alındı (1863). 1865’te gazetesini Namık Kemal’e bırakarak Paris’e gitti. Yaklaşık beş yıl Ulusal Kitaplık’ta araştırmalar yürüttü, tamamlayamadığı kapsamlı bir Türkçe sözlük üzerinde çalıştı. 1869’da İstanbul’a döndükten sonra bir basımevi kurarak yapıtlarının basımıyla uğraştı.

Şinasi, Tanzimat’la başlayan Batılılaşma hareketine öncülük ederek dil, edebiyat ve düşünce yaşamının gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur. Fransız şairlerinden çeviriler yapmış, eski nazım biçimleriyle yeni düşünceleri dile getirdiği gibi, öz ve biçim yönünden tümüyle yeni şiirler de yazmıştır. Şair Evlenmesi (1860,1992) adlı bir perdelik komedisi, Batılı anlamda ilk Türkçe oyundur. Şinasi, anlatımındaki yeniliğin yanı sıra, işlediği temalar bakımından da Türk tiyatro edebiyatımn öncüsüdür. Ama asıl önemli çalışmaları gazetecilik alanındadır. Batılılaşmayı savunan Tasviri Efkâr, bir düşünce gazetesi kimliğiyle Türk basın ve kültür tarihinde önemli bir aşamadır.

Şinasi halkın aydınlatılmasını ve eğitimini önde tutmuş, halkın anlayacağı yalın bir dille yazmayı savunmuştur. Şnrleri Müntahabatı Eş’ar olarak da bilinen Divanı Şinasi (1862, 1960) adlı kitapta, makaleleri Ebüzziya Tevfik tarafından Müntahabatı Tasviri Efkâr (1886, 1960) adlı yapıtta toplanmıştır. Durubı Emsâli Osmaniye (1863, 1885) adlı yapıtı bir atasözleri derlemesidir.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 2 Ağustos 2016 23:15