Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Ocak 2013       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu),
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

1963 yılında özel bir yasayla kurulmuş olan, Başbakanlığa bağlı bilimsel kuruluş.

TÜBİTAK'ın kuruluş amacı, pozitif bilimler alanında temel ve uygulamalı araştırmaları geliştirmek, teşvik etmek ve düzenlemektir. Kurum birçok birimden meydana gelmiştir. Temel birimlerden biri Bilim Kurulu'dur.

Bilim Kurulu, beşi matematik, fizik ve biyoloji; dördü uygulamalı bilimler alanında yapıt, araştırma ve buluşlarıyla tanınmış; biri kamu iktisadî kuruluşlarında, biri özel sanayi kesiminde uygulamalı araştırmalarıyla tanınmış kişiler arasından seçilen on bir kişiyle bir genel sekreterden oluşur. Bu kurulun görevleri arasında çalışma ilkelerini saptamak, programları hazırlamak, araştırma gruplarını oluşturmak, genel sekreterleri seçmek, enstitüleri kurmak ve çeşitli alanlarda yürütülen çalışmaları izleyip denetlemek sayılabilir.

TÜBİTAK'ın kurduğu çeşitli bilimsel alanlarda çalışmalar yapan araştırma gruplarının başlıcaları şunlardır: Matematik, fizik ve biyolojik bilimler, mühendislik, tıp, veterinerlik ve hayvancılık; tarım ve ormancılık, bilim adamı yetiştirme. Ayrıca kurum, eğitim alanında çeşitli kademelerde burslar verir, kurslar açar, yayınlar çıkarır ve yarışmalar düzenler. Bilim Ödülü, Teşvik ve Hizmet Ödülü verir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.