Arama

Türk Dil Kurumu Nedir? - Tek Mesaj #4

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Ocak 2013       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

TÜRK DİL KURUMU (TDK),



Atatürk'ün desteğiyle ve onun koruması altında, Türk dilinin incelenmesi, yabancı ögelerden arıtılması ve geliştirilmesi amacıyla 12 Temmuz 1932'de kurulan kurum. Kurucuları Celal Sahir (Erozan), Yakup Kadri (Karaosmanoğlu), Ruşen Eşref (Ünaydın) ve Samih Rifat'tır.

Çalışma programı, 26 Eylül 1932'de toplanan I. Türk Dil Kurultayı'nda saptandı. Bunlar, Türk dilinin başka dil aileleriyle karşılaştırılması; tarihî ve karşılaştırmalı gramerlerinin yazılması; Anadolu ve Rumeli ağızlarından sözcükler derlenmesi, Osmanlıca sözcüklere Türkçe karşılıklar bulunması; bir Türkçe sözlük hazırlanması; kurumca bir dergi yayımlanması; Türkçe üzerine yazılmış yerli ve yabancı kaynakların derlenerek uygun görülenlerin Türkçeye çevrilmesi; terimlerin Türkçeleştirilmesiydi.

Vasiyetnamesi uyarınca, Türk Tarih Kurumu ile birlikte Atatürk'ün kanunî mirasçısı olan Türk Dil Kurumu, 15 Ocak 1940 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernekler arasına alındı. Kurum 1933'ten sonra Türk Dili adlı dergiyi, 1953'ten sonra da Türk Dili Araştırmaları Yıllığı'nı yayımladı.

Birçok genel ve özel sözlük, kılavuz ve belleten çıkardı, uygun gördüğü kitapları yayımladı. 1955'ten sonra, her yıl Türkçeyi en iyi kullanan edebiyat ve bilim yapıtlarına, basın ve yayın organlarına TDK ödüllerini verdi. 12 Eylül 1980 harekâtından sonra, Millî Güvenlik Konseyi'nce hazırlanan Anayasa'nın 134. maddesine dayanılarak çıkartılan 2876 sayılı "Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu" yasasıyla özel hukuk tüzel kişiliğini yitirdi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Temmuz 2016 15:14
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.