Arama


KAPTAN - avatarı
KAPTAN
Ziyaretçi
11 Ocak 2013       Mesaj #3
KAPTAN - avatarı
Ziyaretçi
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanların sorumluluğu sitemize ait değildir.

Karaciğer yağlanması (hepatosteatoz) ; karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesidir. Yetişkin her dört kişiden birinde görülür. Karaciğerin zedelenmeye karşı göstermiş olduğu bir tepkidir. Çesitli nedenlerle oluşabilir: Şişmanlık, sürekli alkol (içki) kullanımı, diabet (şeker hastaligi), geçirilmiş hepatit (sarılık , Reye sendromu, Wilson hastalığı, Refsum hastalığı, hemakromatoz, abetalipoproteinemi , proteinden fakir beslenme, kortikosteroid (kortizon) kullanımı, tetrasiklin (bir tür antibiyotik) ve diger bazı ilaçların kullanımı vs.


Karaciğer yağlanmasına ek olarak karaciğerde büyüme veya kişide bazı şikayetler de varsa (karın sağ üst tarafinda ağrı, sarılık) veya karaciğer enzimleri (SGOT, SGPT vs) degerleri yükselmişse önemli olabilir.


Normal ve Yağlanmış Karaciğer


Tek başına çok fazla bir klinik degeri yoktur. Genellikle batın ultrasonu yapılırken farkedilir. Tanısı için de zaten ultrasonografi’den yararlanılmaktadır.

Başka bir hastalığın sonucu oluşmadıkça tek başına kişiye bir zararı yoktur. Çok çabuk düzelebilir. Ancak aynı zamanda başka hastalıklarla beraber görülebileceğinden, karaciğer yağlanması olan kişilerde bu hastalıklar mutlaka araştırılmalıdır ve sonuca göre tedaviye başlanmalıdır.

Karaciğer yaglanmasinin herhangi bir özgül tedavisi yoktur. Lakin diyete dikkat etmek gerekir :


Içki içilmemesi gerekir. Kolesterol içeren yiyecekler (tereyağı, kuyrukyağı gibi hayvani yağlar, kuruyemişler, sakatat, yaglı et ve kıyma, tavuk derisi, yumurta ) kullanilmazsa iyi olur. Mümkün oldugunca yağsız yenmelidir.


Bal karaciger için çok faydalıdır (Şeker hastaliği varsa yenmemelidir).


Paracetamol, kortizon, tetrasiklin gibi karaciğere zararlı ilaçlar sürekli kullanılmamalıdır.


Doktora gidince (verilecek ilaçların seçimi açısından) karaciğerde yağlanma oldugu söylenmelidir.



Hazırlayan: Dr Şahi Kuray
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.