Arama

Kulunç ve Nedenleri - Tek Mesaj #4

sade - avatarı
sade
VIP hazan
20 Ocak 2013       Mesaj #4
sade - avatarı
VIP hazan
BOYUN AĞRISI VE TEDAVİSİ

Servikal omurga kafa tabanından başlayan, torakal (gö­ğüs, sırt) omurgalarda (T1) sonlanan 7 omurgadan oluş­maktadır. Bu kemik yapılar, rahat hareketi sağlamak amacı ile bağlar (ligaman) ile birbirlerine bağlanmışlardır. Bağların çevresindeki kaslar destek sağlar, harekete yar­dımcı olurlar. Boyun omurgaları kendilerinden beklenme­yecek kadar yük kaldırmakla birlikte tüm omurganın en korunmasız bölümüdür. Bu nedenle herkes belli dönemler­de boyun ağrısı çekmiştir. Birçok kişi için boyun ağrısı za­manla kendiliğinden geçen bir rahatsızlık iken, bir kısım için tıbbi tanı ve tedavi gerektiren bir süreçtir.
Boyun ağrısı ligamanlar, kaslar, bağ dokusu gibi yumuşak dokulardan kaynaklanacağı gibi, sinirlerden ve/veya ek­lemlerden de kaynaklanabilir. En sık görülen boyun ağrısı nedeni çeşitli etiyolojik faktörlere bağlı olarak ortaya çı­kan yumuşak doku hasarıdır. Daha seyrek olarak enfeksi­yon, tümörler boyun ağrısına yol açabilir. Ayrıca boyun ağ­rısı yansıyan ağrı şeklinde, yani sırtın üst bölümünün, omuzların, kolların problemlerinin yansıması olarak da gözlenebilir.
Sık olarak daha sonra detaylı olarak ele alınacak olan de- jeneratif ve enflamatuar hastalıklar (kemik ve eklemlerde­ki doğal yapının bozulması) özellikle 40 yaşından sonra boyun ağrılarının ortaya çıkmasında önemli rol oynar. Ro- matoid artrit, osteoartrit, disk dejenerasyonu, dar kanal bu bozukluklar arasındadır. Bir başka önemli boyun ağrısı ne­deni boyun hasarıdır. Boyun bölgesi daha önce de söylen­diği gibi hasara en açık bölgedir. Belirli sporların uygula- nımı sırasında oluşan travmalar, düşme, araba kazaları bu tür hasarlara yol açabilmektedir. Herkes belirli dönemler­de boyun ağrısı çekebilir. Ama az kişi bu konu ile ilgili he­kime başvurur.
Bu noktada hastada, hangi konuda uzmanlaşmış doktora gideceği konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Boyun ağrısından yakınan hastalar fizik tedavi uzmanına, omur­ga cerrahına, ağrı tedavi uzmanına başvurabilirler. Önem­li olan bu hekimler grubunun hastayı birbirlerine danışa­rak ortak olarak ele almalarıdır. Hangi hekime başvurmuş olursa olsun hastalar hikayeleri, fizik muayeneleri ile de­taylı olarak muayene edilecekler, laboratuvar testleri, MRG (manyetik rezonans görüntüleme), BT (bilgisayarlı tomografi), miyelogram, EMG (elektromiyogram) gibi ile­ri teknikler ile inceleneceklerdir.

Boyun ağrısının tedavisi tanıya yöneliktir. Yani yukarıda sözü edilen yöntemler ile boyun ağrısının altta yatan nede­ni belirlendikten sonra bu nedene yönelik fizik tedavi yön­temleri, boyun eklemlerine injeksiyon, boyun kaslarına in- jeksiyon, cerrahi gibi yöntemler ile kimi zaman bu yöntem­lerin basitten zora doğru basamak şeklinde uygulanması ile tedavi uygulanabilir.
Boyun bölgesi (servikal bölge) latin kökenli "cervix" keli­mesinden kaynaklanmaktadır. "Cervix" kelimesi "vücu­dun dar bölgesi" anlamına gelmektedir. Boyun bölgesini oluşturan omurgalar; omurga kanalı, diğer bölgelere göre oldukça dardır. Servikal bölgede hayati organ bulunma­makla beraber vücuda dağılan sinirlerin beyin ile olan ile­tişimi bu bölgeden sağlanmaktadır. Aynı zamanda beyinin vücut ile ilişkisi de bu bölgeden sağlanmaktadır.
Servikal omurgalar başı ve boyunu dik tutmayı sağlarlar. 7 tane omurgadan, bu omurgalar arası disk, ligamanlar ve kaslardan oluşur. Bu şekilde oldukça güçlü bir hal alır. Ay­nı zamanda servikal bölge oldukça hareketli ve her yöne eğilebilir bir konumdadır. 1. omurga Atlas mitolojik ola­rak dünyayı havada tutan Atlas gibi başı ayakta tutmakta­dır. Başın dik tutulması boyunun da dik tutulmasını sağlar.
Boyun bölgesinden (boyunun ön tarafından) trakea, özofa- gus, önemli damar ve sinirler geçmektedir. Boyun ağrısı ya da boyunun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan ağrı eriş­kin popülasyonda oldukça sık gözlenmektedir. Bu durum, yaşın artması ile doğru orantılı olarak ta artmaktadır. Ya­pılan değerlendirmelerde her 10 kişiden bir tanesinin bo­yun ağrısı problemi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu rakam toplumun % 10'u demektir ki oldukça yüksek bir orandır.

Boyun ağrısı boynu oluşturan farklı dokulardan, bu farklı dokuların farklı problemlerinden kaynaklanabilir. Basit bir kas kasılmasından merkezi sinir sistemi hastalıklarına kadar geniş bir yelpazenin habercisi olabilir. Bazı durum­larda seyrek de olsa kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı, yüksek tansiyona bağlı baş ağrısı boyunda duyulabilir. Ço­cuklarda özellikle servikal bölgenin anatomik anomalileri, yapı bozuklukları boyun bölgesinde ağrı nedeni olabilir. Baş ağrısının dışında boyun ağrısına omuz-kol ağrısı, ser­semlik, baş dönmesi, ataksi, kulak çınlaması, görme bo­zuklukları, bazen bilinç kaybı eşlik eder. Bu bulgular bo­yun omurgalarının dışında beyni besleyen damarların problemlerinden kaynaklanabilir.


Kaynak: Gül KÖKNELTALU