Arama


HayaLPeresT - avatarı
HayaLPeresT
VIP VIP Üye
28 Ocak 2013       Mesaj #6
HayaLPeresT - avatarı
VIP VIP Üye
dagda olusan sis 560x343Yüksek bir dağ üzerinden geçen bulutun oluşturduğu sis.

Sis Nedir?
Sis, kısaca yerde oluşmuş buluta denir. Bir sis bulutu su zerreciklerinden veya buz kristallerinden oluşabilmektedir.
Bir bulutun alçalarak sis oluşturabileceği gibi rüzgarsız havalarda topraktaki nemin, güneşin sıcaklığıyla buharlaşarak yerde yoğunlaşmasıyla da olabilmektedir. Soğuk havalarda oluşan sisler ise su buharının yoğunlaşarak su zerreciklerine dönüşmesiyle veya buz kristallerine dönüşmesi sonucu olabilmektedir.
Sis Nasıl Oluşur?
Sis genellikle gece ve gündüz arasındaki aşırı ısı farkı olduğu zamanlarda oluşur. Bu durum ilkbahar ve sonbahar aylarında daha sık görünmektedir. Gündüz ısınan havayla yükselen nem, gece havanın soğumasıyla tekrar toprağa, çimenlere, ağaçlara doğru çökerek yoğunlaşır ve çiği oluşturur. Gündüz ısınan hava topraktaki nemi, çiği buharlaştırarak yükselmesini sağlar. Rüzgarsız günlerde fazla yükselemeyen su buharı (bulut) çukurda kalan yerlerde veya su üzerinde yoğunlaşarak sis oluşturur. Bazen de geceleri havadaki nem, yerin sıcaklığıyla buharlaşarak sis oluşturabilmektedir.
Sisin Yararları
Sis, yağmur yağmadığı zamanlarda bitkilerin nem ihtiyacını karşılayarak hayatta kalmalarını sağlar.
Sis Sağlığa Zararlı Mıdır?
Sis insanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde insan sağlığını etkileyebilmektedir. Bunun sebebi şehir kirliliğidir. Arabalardan çıkan egzoz gazları, fabrikasyon gazları, soba ve kaloriferden çıkan zararlı gazlar, kurumlar ve tozların rüzgarsız havalarda sisi oluşturan su zerreciklerine karışarak yerde sis oluşturur. Bu sisli havanın solunması sağlık açısından risk taşımaktadır. Ancak şehirden uzak ormanlık, dağlık alanlarda oluşan sisin solunmasının sağlık açısından hiçbir riski yoktur.