Arama

Hoşgörü Nedir? - Tek Mesaj #4

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Şubat 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hoşgörü olmayan ailelerde, topluluklarda, milletlerde, istemeden yapılan hatalar da sorun olacağından, karmaşa ve hatta parçalanmaya kadar gidebilecek sonuçlar meydana gelir. Hoşgörülü olmak insanlarla ilişki kurmanın en iyi yoludur. Hoşgörü, özünde kendini bilmektir.

Hoşgörü, müsamaha, tahammül, katlanma, görmezden gelme veya göz yumma, başkalarını eylem ve yargılarında serbest bırakma, kendi görüşümüze ve çoğunluğun görüş biçimine aykırı düşen görüşlere sabırla, hem de yan tutmadan katlanma demektir. İzin verme, aldırmama, iyi karşılama anlamlarına da gelir.
Sosyal ilişkilerde bir tarafın, bazen farkında olmadan, kasıtlı olmayarak, bazen de kasıtla diğer tarafa (maddi/manevi) zarar verebilecek bir sahne yaratması durumunda, diğer tarafın bunu görmezden gelerek veya cevabınından vazgeçerek ödün vermek tahammülünü (erdem) gösterebilmesidir. Tasavvuf'ta Mevlana hoşgörü'ye en güzel örnektir. Mevlana gibi kişiler, Yunus Emre gibi kişiler insanları hoşgörüye davet etmişler ve Anadolu'yu bir hoşgörü merkezi haline getirmişlerdir.