Arama

Hidayet Türkoğlu - Tek Mesaj #1

INIFERNO - avatarı
INIFERNO
Ziyaretçi
13 Kasım 2006       Mesaj #1
INIFERNO - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Hidayet_Türkoğlu.JPG
Gösterim: 1159
Boyut:  32.7 KB

HİDAYET TÜRKOĞLU


Türk basketbolcu. ‘Hedo‘ lakabıyla çağırılan Türkoğlu, NBA’de oynayan ilk Türk basketbolcu

19 Mart 1979'da İstanbul/Bayrampaşa'da doğdu. Hidayet Yugoslavya'dan göç eden iki çocuklu bir ailenin küçük oğludur. Hidayet Tüɾkiye doğumlu olsa da aslen Boşnak kökenlidiɾ. Ailesi Seniçe, Sıɾbistan doğumluduɾ ve kendisi Sıɾpça, Hıɾvatça dilleɾini bilmektediɾ. Çocukluğunu İstanbul'da Bayrampaşa Yıldırım mahallesinde geçirdi. İlkokullu da Bayrampaşa Yıldırım ilköğretim okulunda okudu. Bayrampaşa İlköğretim Okulu'nda öğrenci olduğu yıllarda, basketbol'la tanıştı. O yıllarda ağabeyinin basketbol antrenmanlarında, antrenörler onu keşfederek okul takımına aldılar. Daha sonra basketboldaki başarı sayesinde Özel Çavuşoğlu Koleji'nden burs kazandı. 13 Haziɾan, 2005 taɾihinde çocukluk aşkı Banu Türkoğlu ile Lütfi Kıɾdaɾ Kongɾe ve Seɾgi Saɾayı'nda geɾçekleştiɾilen töɾenle evlendi. Ela isminde bir kızları var.

Çevik ve çok yönlü oyunculuğuyla Milli Takım’da da yer almaya başlayan Türkoğlu, ilk yıllarından itibaren Türk basketbolunun gelecekteki en büyük yıldız adaylarından biri kabul edildi. 1996 yılında kadrosunda oynadığı Efes Pilsen ile Koraç Kupası’nda İtalyan Milano takımını 2 maçlık seri sonunda 1 sayılık fark ile yenip şampiyon oldu (Koraç Kupası, 1972-2002 yılları arasında yapıldı). A Milli Basketbol Takımı’yla 1997 Avrupa Gençler Şampiyonasına ve 1998 Dünya Gençler Şampiyonası’na katıldı.

Türkoğlu, Efes Pilsen’de 1997-1998 sezonunda 5.3 sayı ve 3.8 ribaund ortalamasıyla oynadı ve Türkiye Kupası’nı kazanan kadroda yer aldı. Uzun kolları, yükseğe sıçrama yeteneği ve iyi şut yüzdesiyle, şutör gard pozisyonunda oynayan Türkoğlu, oyunu iyi okuyuşu, boyuna göre çok iyi top sürme yeteneğinin oluşu ve yüksek üç sayılık yüzdesiyle de tanındı.

Hidayet Türkoğlu‘nun performansı NBA otoritelerinden kaçmadı ve 2002’de yapılan Rookie Challenge (çaylakların All star maçı) etkinliğine seçildi. İki hafta sonra Denver Nuggets’e karşı NBA kariyerindeki en başarılı oyununu çıkarırken, 44 dakikayla takımında en fazla sahada kalan oyuncu oldu ve bu sürede 31 sayı (sayı rekoru), 10 asist yaptı, 9 savunma ribaundu aldı ve böylece NBA kariyerinin henüz 2. sezonunda triple double yapma başarısını da kılpayı kaçırmış oldu. Ancak performansı En İyi 6. Adam ödülü için yeterli olmadı ve Hidayet ancak 7. olabildi.

2003’de üç takımın arasında yapılan takaslar sonucunda Türkoğlu, San Antonio Spurs’e geçti ve sezon boyunca oynadığı 80 maçta 9.2 sayı, 4.5 ribound ve 1.9 asist ortalamasıyla oynadı ve elde ettiği üçlük yüzdesiyle de NBA’de 8. sırada yer aldı.

2004’de San Antonio ile olan sözleşmesinin bitmesiyle serbest kalan Türkoğlu, Orlando Magic’le anlaştı. Orlando’daki ilk sezonunda 67 maçta 14 sayı, 3.5 ribound ve 2.3 asist ortalaması elde eden Türkoğlu, Boston maçında kariyerinin 500. asistini yaptı. 21 mart gününde oynanan Charlotte maçının son çeyreğinde sol bileğinden geçirdiği sakatlık nedeniyle sezonu kapattı ve son 15 maçta oynayamadı. 4 şubat günü yine Boston’la olan karşılaşmada NBA kariyerindeki 3000. sayısına ulaştı.

Türk Milli Takımı'nda en fazla oynayan isim olan Türkoğlu, 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası ve 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda gümüş madalyayı boynuna taktı.

2009'da Toronto Raptors'a transferinin ardından kariyerinde düşüş başladı. Raptors'ta istediği pozisyonda oynayamayan Hidayet Türkoğlu, sakatlıkların da etkisiyle eski formunu yakalayamadı. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli sporculardan olan Türkoğlu, kariyerinin son döneminde milli takımı bırakmaması nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kaldı.

Kasım 2015'te de Türkiye Basketbol Federasyonu'nda CEO olarak göreve başladı. Daha sonra bu görevi yoğun işlerinden dolayı bırakan Türkoğlu Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevinde bulundu. Türkoğlu, 26 Ekim'de de Harun Erdenay'ın yerine Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı görevine geldi.

Derlemedir.
Son düzenleyen Baturalp; 27 Ekim 2016 00:26 Sebep: konu düzeni moderatör ekleri foruma uygun resim eki